21:03 02.04.2024

Байден у розмові з Сі Цзіньпіном висловив занепокоєння щодо низки питань

2 хв читати
Байден у розмові з Сі Цзіньпіном висловив занепокоєння щодо низки питань

Президент США Джо Байден у телефонній розмові з лідером КНР Сі Цзіньпіном висловив занепокоєння через ситуацію в Південно-Китайському морі, трансатлантичну та європейську безпеку та інші теми.

"Президент Байден наголосив на важливості підтримки миру та стабільності в Тайванській протоці та верховенства прав і свобод навігації в Південно-Китайському морі", - йдеться у заяві, яку оприлюднив Білий дім у вівторок.

Також президент висловив занепокоєння у зв'язку з "підтримкою КНР російського ОПК" і впливом цієї підтримки на європейську і трансатлантичну безпеку.

Байден знову нагадав про занепокоєння США у зв'язку з "несправедливою торговельною політикою та неринковими економічними практиками" Китаю.

При цьому лідери вітали зусилля з підтримки каналів зв'язку відкритими та відповідального контролю над відносинами двох країн завдяки дипломатії.

Зокрема, Байден зазначив, що США все ще віддані повній денуклеаризації Корейського півострова.

Зазначається, що обговорення різних питань було "прямим і конструктивним".

Раніше ЗМІ повідомляли, що Сі Цзіньпін обговорив у телефонній розмові з Байденом двосторонні відносини. Зокрема, йшлося про те, що лідери обговорили ситуацію в Україні та теми Тайваню, а також "ризики, пов'язані з розвитком штучного інтелекту".

Це була перша розмова Сі Цзіньпіна та Байдена з листопада минулого року, коли лідери провели переговори в Каліфорнії.

За повідомленнями китайських ЗМІ, Сі Цзіньпін під час телефонної розмови з Джо Байденом розкритикував заходи американської адміністрації, які, на думку Пекіна, мають на меті придушення розвитку економіки, торгівлі, науки Китаю.

За даними ЗМІ, лідер КНР, зокрема, розкритикував "нескінченний потік зусиль" адміністрації США, спрямований на те, щоб заблокувати передачу передових технологій Китаю.

"Ми маємо зробити пріоритетом стабільність. Потрібно не провокувати неприємності, не перетинати ліній, а зберігати стабільність американсько-китайських відносин", - цитує Сі Цзіньпіна китайське телебачення.

Говорячи про тайванське питання, Сі Цзіньпін також нагадав Байдену, що США "не слід перетинати червону лінію", і наголосив, що Пекін не миритиметься із сепаратистською діяльністю на Тайвані, а також із потуранням і підтримкою ззовні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА