13:38 09.05.2023

Зеленський закликає утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій із нею

2 хв читати
Зеленський закликає утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій із нею

Президент України Володимир Зеленський закликає країни-сусіди і держави Європейського Союзу утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі з Україною без консультацій з нею.

"Ми обговорили (з президентом Єврокомісії - ІФ-У) ситуацію щодо експорту нашої аграрної продукції. У нас є спільна згода щодо нашого українського внеску в глобальну продовольчу безпеку... На жаль, ми зіштовхнулися з проблемами в тому, у чому й надалі мали б бути сильні прояви солідарності... Жорстокі під час війни протекціоністські заходи (щодо торгівлі - ІФ-У) наших сусідів не можуть не розчаровувати", - заявив Зеленський на пресконференції у Києві із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Як наголосив президент, будь-які обмеження українського експорту наразі неприпустимі, бо посилюють можливості агресора.

У зв'язку з цим, Зеленський запропонував створення консультативної групи із сусідніми країнами та державами ЄС з метою моніторингу проблемних питань у торгівлі.

"Ми пропонуємо заснувати консультативну групу для моніторингу відповідних проблемних питань і утриматися від будь-яких рішень щодо торгівлі без консультацій з Україною", - сказав він.

Глава держави також заявив, що очікує від Європейського Союзу сильних рішень і якнайшвидшого зняття всіх торговельних обмежень.

"Якщо буде політична воля", - зазначив він, - "А сьогоднішні наші переговори свідчать, що така воля є. Ми зможемо знайти оптимальні, правильні і сильні рішення, які захистять інтереси і Європи, і українців, які страждають, на додачу до війни, ще й від застосованих проти нас експортних обмежень".

У свою чергу глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила створення в перспективі такої консультативної групи з експорту продукції з України, зокрема, українського зерна.

"Тема зерна - це складна ситуація. І нам потрібно шукати, як її розв'язати. Пріоритетом є наразі те, щоб транзит зерна йшов наразі безперешкодно за найнижчою можливою ціною з України до ЄС. І це потребує тісної співпраці всіх зацікавлених сторін, тому ми створимо спільну координаційну платформу, в рамках якої ми забезпечимо наші елементи солідарності повним функціонуванням", - сказала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА