19:49 24.03.2023

США та ЄС продовжать підтримку "зернової ініціативи" - посли під час відправлення 6-го судна Grain from Ukraine

3 хв читати
США та ЄС продовжать підтримку "зернової ініціативи" - посли під час відправлення 6-го судна Grain from Ukraine

Чорноморську зернову ініціативу важливо продовжувати й розширювати, це рятувальне коло для підтримки людей у світі, які страждають від нестачі продовольства, наголосила посол США в Україні Бріджит Брінк, яка взяла в п'ятницю участь у відправленні шостого судна в рамках продовольчої програми Grain from Ukraine.

"Чорноморська зернова ініціатива - рятувальний круг для підтримки людей у світі, які найбільше страждають від нестачі продовольства. Вона постачає українське зерно тим, хто його найбільше потребує. Лідери G7 ясно дали зрозуміти, що цю ініціативу важливо продовжувати і розширювати", - написав вона у твіттері у п'ятницю ввечері.

Як уточнило Мінагрополітики, з порту "Чорноморськ" до Республіки Ємен у суботу буде відправлено судно Negmar Cicek, яке доставить 30 тисяч тонн гуманітарної допомоги.

У церемонії відправлення взяли участь також віцепрем'єр - міністр Мінвідновлення Олександр Кубраков, міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, посол Іспанії в Україні Рікардо Лопес-Аранда Хагу, заступник керівника місії Франції в Україні Бенжамен Роріг і заступниця директора Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Маріанна Ворд.

"Дякую США, Франції та Іспанії за підтримку цієї програми. Саме за кошти цих країн відправляється судно до Ємену", - зазначив Сольський.

Брінк зазначила, що 65% експорту пшениці завдяки Чорноморській зерновій ініціативі надається саме країнам, що розвиваються.

"США й надалі підтримуватимуть ініціативу та сприятимуть розширенню Чорноморської зернової ініціативи. Якби не штучне обмеження інспекції суден у Босфорі щодня можна було б відправляти 45 суден", - сказала посол США.

Посол Іспанії повідомив, що його країна додасть ще EUR14,4 млн до анонсованих раніше понад EUR236,5 млн євро. Ці кошти виділені в рамках Стратегії з продовольчої безпеки Іспанії.

Заступниця директора ВПП ООН в Україні наголосила, що Чорноморська зернова ініціатива сприяє утриманню стабільних цін на зерно у світі та забезпечує доступ до їжі найбіднішим країнам.

"Коли порти не працювали, ціни на зерно досягли свого десятирічного максимуму - майже на 30% вище, ніж у 2021 році. На жаль, збільшення ціни на зерно лише на 1% призводить до того, що приблизно 10 млн осіб опиняються за межею бідності", - зазначила Ворд.

Grain from Ukraine - гуманітарна місія, ініційована президентом Володимиром Зеленським. У рамках програми планується направити близько 60 суден із зерном у найбідніші країни Африки. Мета - пряма закупівля країнами-учасниками проєкту агропродукції у українських виробників і передання її країнам, що перебувають на межі голоду. Раніше за цією програмою вже було направлено п'ять суден із пшеницею: Nord Vind, BC Callisto і Amira Hana доставили відповідно 25 тис. тонн, 30 тис. тонн і 30 тис. тонн для Ефіопії; Valsamitis - 25 тис. тонн для Кенії та 5 тис. тонн для Ефіопії, а Neva - 25 тис. тонн пшениці для Сомалі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

Сі Цзіньпін підтримає мирну конференцію щодо України, якщо за її проведення виступатимуть і Москва, і Київ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА