18:41 20.08.2021

Меркель обговорила з Путіним заяву ФРН та США щодо "Північного потоку 2" та український транзит

2 хв читати
Меркель обговорила з Путіним заяву ФРН та США щодо "Північного потоку 2" та український транзит

Канцлер ФРН Ангела Меркель на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила спільну заяву Німеччини та США щодо "Північного потоку 2".

"Звісно, обговорили тему "Північного потоку 2". Це не двосторонній російсько-німецький проект, але проект європейського характеру, тому що в ньому беруть участь підприємства і з інших країн", - зауважила вона під час спільної прес-конференції.

"Ми говорили про документ, узгоджений ФРН та США, і ми з президентом обговорили те, що Георг Граф Вальдерзеє буде дуже досвідченим переговірником із транзиту газу через Україну після 2024 року. Таке його завдання. І ми несемо тут певну відповідальність, незважаючи на всі економічні чинники, які треба враховувати", - додала Меркель.

Канцлер зазначила також, що "у цьому контексті ми обговорили і відносини Росії та ЄС" з урахуванням транскордонного вуглецевого регулювання в межах кліматичного порядку. За її словами, "з боку РФ є інтерес вступити в обмін з Євросоюзом".

"І я також зазначила, що виступаю за такий підхід", - додала Меркель.

Місяць тому Меркель у Вашингтоні підписала з президентом США Джо Байденом спільну заяву щодо "Північного потоку 2". Зокрема, Берлін зобов'язується вживати заходів у разі, якщо РФ використовуватиме постачання енергоносіїв для чинення тиску на інші країни. У документі також йдеться про зацікавленість сторін у продовженні транзиту газу через Україну після 2024 року (термін дії нинішнього п'ятирічного контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України") на термін до десяти років, а також призначення спеціального посланника для підтримки цих переговорів, щоб розпочати їх якомога швидше, але не пізніше 1 вересня.

"Зазначена заява має декларативний характер і за своєю правовою природою не є юридично зобов'язувальним документом", - прокоментували документ у "Газпромі" (MOEX: GAZP).

Георг Граф Вальдерзеє у 2019 році брав участь у переговорах про продовження транзитного контракту з Україною як уповноважений федерального уряду ФРН.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА