16:33 06.05.2021

Посол ЄС сподівається, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії щодо законопроекту про ВРП

2 хв читати
Посол ЄС сподівається, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії щодо законопроекту про ВРП

Думка Венеціанської комісії щодо законопроекту про Вищу раду правосуддя прокладе шлях до встановлення процедури відбору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а також дасть напрям поточним обговоренням про реформування Вищої ради правосуддя і нового закону про Національне антикорупційне бюро України, повідомив глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

"Ми сподіваємося, що ця дуже важлива думка прокладе шлях до встановлення процедури відбору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (законопроект №3711-д), а також дасть напрям поточним обговоренням про реформування Вищої ради правосуддя і нового закону про НАБУ", - написав Маасікас у Twitter у четвер.

Посол зазначив, що особливо важлива думка про (тимчасову) участь міжнародних експертів у відбіркових органах. "Венеціанська комісія ... вважає за необхідне, щоб після повторного голосування голос групи, що має щонайменше два голоси міжнародних експертів, мав переважну силу. Це важливо не лише для встановлення довіри до української судової влади, це також прийнятно з точки зору національного суверенітету ... нинішні члени ВРП ... будуть тільки відсторонені, а рішення про звільнення залишиться за призначальним органом", - процитував посол текст висновку Венеціанської комісії.

Він також навів фрагмент висновку про те, що всі рішення Ради з етики стосовно і кандидатів, і нинішніх членів ВРП, можуть бути оскаржені у Верховному Суді. Отже, остаточне рішення в усіх випадках залишається за національним органом, додав дипломат.

"Дотримання цієї поради надасть упевненості і міжнародним партнерам, таким як ЄС, і іншим, яких також попросять запропонувати експертів", - підсумував Маасікас.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА