13:23 01.05.2019

Жителів ОРДЛО, які отримають паспорт РФ, доведеться позбавляти українських паспортів

2 хв читати
Жителів ОРДЛО, які отримають паспорт РФ, доведеться позбавляти українських паспортів

Заступник міністра з тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак заявляє, що метою видачі паспортів громадян РФ жителям непідконтрольних уряду окремих районів Донецької та Луганської областей є дестабілізація ситуації в регіоні та легалізація бойовиків.

При цьому він зазначив, що ті громадяни України, хто отримають такі паспорти, ризикують позбутися громадянства України. "Конституція України говорить, що українець повинен мати лише одне громадянство - громадянство України, тому ті люди, які отримуватимуть або отримують уже громадянство РФ, можуть втратити громадянство України", - сказав Ю.Гримчак в коментарі "5 каналу".

"І я думаю, що так треба буде робити - анулювати паспорти України, паспорти закордонні, внутрішні і так далі", - додав заступник міністра.

За його словами, видача російських паспортів жителям українського Донбасу призведе до того, що РФ у майбутньому матиме підстави заявити, що захищає на сході України своїх громадян. Також, за словами Ю.Гримчака, наявність паспорта РФ допоможе уникнути кримінального переслідування Україною співробітників окупаційної адміністрації т. зв. ДНР і ЛНР.

Як повідомлялося, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку". Згідно з указом, таке право отримують особи, які постійно проживають на територіях ОРДЛО.

За заявами російської влади, 29 квітня в Новошахтинську Ростовської області був відкритий і розпочав тестову роботу й нібито вже прийняв 80 заяв від жителів "ЛНР" перший пункт видачі паспортів РФ. 30 квітня Центр видачі російських паспортів жителям "ДНР" відкрився в селі Покровському Неклинівського району Ростовської області. Центр працює у тестовому режимі.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест через початок функціонування на території Ростовської області РФ центрів видачі паспортів РФ громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях у Донецькій і Луганській областях України, і закликає міжнародне співтовариство не визнавати такі документи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА