19:06 09.07.2018

Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС та подальші консультації з газових питань

2 хв читати
Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС та подальші консультації з газових питань

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Брюсселі обговорив поставки української сталі до ЄС захисних заходів і майбутні консультацій з Європейською Комісією та Росією з газових питань.

Як розповів П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook, окрім участі в саміті Україна-ЄС, який у понеділок відбувся в Брюсселі, у нього було "ще багато двосторонніх зустрічей", зокрема, - із віце-президентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем і єврокомісаром із торгівлі Сесілією Мальмстрем.

"Обговорили все: від умов поставки української сталі до ЄС після введення Євросоюзом захисних заходів до майбутніх консультацій з Єврокомісією та Росією з газових питань. Плануємо їх на 17 липня і виходимо з необхідності базування виключно на законодавстві ЄС", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Раніше М.Шефчович підтвердив, що тристоронні переговори щодо газу відбудуться 17 липня.

"Конструктивна та стабільна співпрацю між Росією і Україною в галузі енергетики має першорядне значення як для обох країн, так і для Європейського Союзу. Необхідність довгострокового транзиту російського газу територією України до ЄС надійним, комерційно життєздатним шляхом є невід'ємною частиною цього", - зазначено в заяві заступника голови ЄК на сайті Європейської комісії.

М.Шефчович зазначив, що українські і російські партнери будуть представлені на переговорах як від відповідних урядів, так і від комерційних організацій.

"Наша мета - узгодити наш довгостроковий порядок денний, а також методику нашої роботи", - повідомив він, відзначивши важливість фактору часу для цих переговорів.

"Переговори, які нас очікують, складні, і тому вимагають повної уваги і конструктивного участі. Як було доведено в минулому, тристоронній процес є найбільш ефективною платформою для пошуку задовільного вирішення газових питань, важливих для зацікавлених сторін, і транзиту газу територією України після 2019 року ", - зазначив М.Шефчович.

Наприкінці травня він заявляв, що мета цих переговорів - визначення параметрів транзиту газу через Україну після 2019 року і гарантій такого транзиту. Тоді М.Шефчович зазначив, що такі тристоронні переговори мають бути сфокусовані на встановленні термінів нової угоди зі встановленням мінімального річного обсягу транзиту і рівня тарифу, тоді як інші деталі мають відпрацювати між собою безпосередньо компанії.

"Єврокомісія дотримується позиції, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 контракту з "Газпромом". Продовження довгострокового транзиту російського газу територієї України стратегічно важливе і має величезний вплив на енергетичну безпеку ЄС і України як з позиції факторів економіки, так і факторів безпеки поставок", - сказав тоді М.Шефчович.

"Нафтогаз України" підтримав пропозицію про проведення таких тристоронніх переговорів, але наголосив на важливості участі в них не лише Міністерства енергетики РФ, але і "Газпрому".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА