13:01 03.07.2018

Україна чекає на підтвердження перспективи членства в НАТО на липневому саміті НАТО, але на ПДЧ не розраховує

2 хв читати
Україна чекає на підтвердження перспективи членства в НАТО на липневому саміті НАТО, але на ПДЧ не розраховує

 Офіційний Київ очікує від липневого саміту НАТО підтвердження перспективи України на членство в альянсі, заявляє керівник Управління з питань співробітництва з НАТО Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції секретаріату Кабінету Міністрів України Олексій Генчев.

"Для України безумовним позитивним очікуванням має стати заява з боку НАТО щодо підтвердження декларації Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна буде членом альянсу", - сказав О.Генчев під час круглого столу у вівторок у Києві.

Водночас він наголосив, що українська сторона не очікує пропозиції на саміті про надання плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ): "Наше завдання - не просити ПДЧ, а проводити реформи, щоб стати гідними цього ПДЧ".

Говорячи про те, з чим українська сторона відвідає саміт НАТО, представник уряду зазначив, що глава держави Петро Порошенко підготував пакет інформаційних і практичних ініціатив. "Це стосується і наших військовослужбовців, які беруть участь в операціях НАТО. Це місія в Косові й Афганістані - 40 і 11 військових відповідно. Є рішення про збільшення контингенту в Афганістані - до 29. Це не політичний сигнал, це збільшення досвіду та поліпшення оперативних можливостей для наших військових", - зазначив він.

О.Генчев також нагадав, що Київ хоче брати участь у програмі розширених можливостей, у якій беруть участь Австралія, Фінляндія, Швеція, Йорданія і Грузія.

"На сьогодні Україна отримує максимальну допомогу від НАТО, але ця програма дасть змогу нашим військовим підвищити сумісність з арміями альянсу", - сказав представник Кабміну.

Він також нагадав, що сучасні загрози безпеці є спільними для України та країн альянсу. "П'ятий рік ми у війні. Російська агресія є не тільки воєнною, а й гібридною, і Україна залишається майданчиком, на якому Росія удосконалює свої можливості щодо ведення гібридних воєн. У цьому плані ми дуже вигідний партнер для НАТО, у нас уже діє платформа обміну досвідом із протидії гібридним загрозам. Але багато ще треба зробити", - сказав О.Генчев.

Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня в Брюсселі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

Прем'єр Іспанії вирішив залишитися на посаді, незважаючи на відкрите проти його дружини розслідування за фактами корупції

Мелоні висуне свою кандидатуру на виборах до Європарламенту

Порошенко привіз в артбригади детектори дронів "Цукорок", шини і шиномонтажну майстерню

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА