07:59 27.06.2018

Рада ЄС заслухала Польщу щодо стану правової держави і розраховує на вирішення проблем шляхом діалогу

3 хв читати
Рада ЄС заслухала Польщу щодо стану правової держави і розраховує на вирішення проблем шляхом діалогу

Усі сторони були добре підготовлені до слухань Польщі на Раді ЄС із загальних питань в рамках статті 7 параграфа 1 Договору про Європейський Союз, повідомив в Люксембурзі перший заступник голови Єврокомісії Франс Тіммерманс.

"Ми всі добре підготувалися. (Євро) комісія була добре підготовлена. Польський уряд дуже добре підготувався, прибув з посиленою делегацією. Додам, що держави-члени теж добре підготувалися, тому що вони задавали дуже точні питання польській делегації", - сказав заступник голови ЄК на прес-конференції ввечері у вівторок після закінчення засідання ради.

"Ми маємо врегулювати це питання по-європейські. Тобто через діалог. Це головне для нашого спільного майбутнього. Треба, щоб Польща грала свою історичну роль в європейському будівництві. І щоб так воно і було, я дійсно вважаю, що ми маємо стежити за тим, щоб більше не було системних загроз для правової держави в Польщі. У цьому мета комісії", - пояснив Ф.Тіммерманс.

Він уточнив, що даний підхід не будується на конфронтації. Відбувається діалог з метою прийти до рішення, яке дозволить констатувати, що більше немає таких системних загроз.

За його словами, обговорювалися всі питання польської судової реформи. "Держави-члени задавали питання одночасно точні і відверті, вони не намагалися виносити судження. Вони дійсно хотіли отримати відповіді, і польський уряд зміг дати відповіді", - змалював єврокомісар ситуацію на засіданні Ради ЄС.

"(Євро) комісія залишається переконана в необхідності знайти рішення шляхом діалогу. Я в розпорядженні польської влади, щоб продовжувати цей діалог. Сьогодні ми не констатували нового кроку вперед з боку польського уряду. Не було ознак наміру Польщі йти далі від того, що вона вже зробила , але я залишаюся в розпорядженні Польщі, щоб знайти рішення, і комісія продовжить працювати в цьому напрямку", - запевнив Ф.Тіммерманс.

У відповідь на питання, чи буде Єврокомісія після цього слухання в Раді ЄС вживати чергову процедуру щодо порушення Польщею законодавства Євросоюзу, заступник голови ЄК відповів: "У комісії завжди є можливість запуску процедур стосовно порушення, якщо ми вважаємо, що це необхідно. У випадку Польщі ми ще не прийняли рішення і продовжимо вивчати досьє".

Як зі свого боку повідомила головуюча в Раді ЄС міністр закордонних справ Болгарії Катерина Захарієва, "наступний етап під час майбутнього Ради із загальних питань полягатиме в переході до оцінки - оцінки відповідей (Польщі - ІФ), реакції - і рішення про наступні етапи також в рамках статті сьомої".

"Усі держави-члени сподіваються, що сьогоднішнє слухання буде корисним і дозволить продовжити діалог і прийти до позитивного рішення", - відповіла вона на відповідне питання, уточнивши, що далі це досьє переходить до австрійського головування Ради ЄС, яке приступить до своїх повноважень 1 липня.

"На мою думку, немає необхідності організовувати нове слухання. Все буде залежати від того, що вирішать на наступній Раді з загальних питань, тобто при австрійському головуванні", - додала глава МЗС Болгарії.

Як повідомлялося, 20 грудня 2017 року перший заступник голови ЄК Ф.Тіммерманс оголосив, що Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС прийняти рішення щодо Польщі в рамках статті 7, параграфа 1 Договору про Європейський Союз у зв'язку з ризиком серйозного порушення загальних цінностей ЄС, позначених у статті 2 договору.

Разом з тим, Договір про Європейський Союз передбачає досить складну процедуру покарання держави-члена в разі подібних порушень, і перший параграф статті 7 ще не веде безпосередньо до санкцій.

Останнє слово, згідно статті 7, пункту 2, залишається за Європейською Радою. Якщо вона "на пропозицію однієї третини держав-членів або Європейської комісії і після схвалення Європейським парламентом" констатує "існування серйозного і стійкого порушення якою-небудь державою-членом цінностей, зазначених у статті 2 ("повага людської гідності, свободи, демократії, рівності , правової держави і дотримання прав людини, включаючи права осіб, що належать до меншин - ІФ)", то спочатку має запропонувати цій державі-члену представити свої зауваження з даного питання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузія перебуває на роздоріжжі – фон дер Ляйєн про протести у Тбілісі

В Офісі президента закликали світових діячів культури підтримати Глобальний саміт миру

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Питання кількості міністерств є політичним рішенням фракції "Слуга народу" - Немчінов

Україна вітає домовленості про делімітацію кордону між Азербайджаном та Вірменією

Трамп вважає неправильним для США виділяти Україні більше фінансової допомоги, ніж Європа

Київ передав бійцям 3 штурмової бригади 20 нових пікапів Toyota Hilux - Кличко

Віталій Кличко привіз трьом бригадам на Схід великі партії дронів та старлінків

Парламент Ісландії ухвалив резолюцію про довгострокову підтримку України

США і Велика Британія закликають ХАМАС прийняти пропозицію Ізраїлю про перемир'я

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА