12:33 10.05.2024

СБУ затримала блогерів, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ

2 хв читати
СБУ затримала блогерів, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ

Служба безпеки України затримала п'ятьох блогерів у Києві та області, які знімали провокаційні стрими про ЗСУ і передавали ворогові дані про базування українських військових.

"Служба безпеки викрила на Київщині ще п’ятьох блогерів, які здійснювали інформаційно-підривну діяльність на користь рф, зокрема працювали на зрив мобілізації в Україні. Вони знімали провокативні стрими, писали фейкові публікації про військовослужбовців ЗСУ, у тому числі представників військкоматів", - інформує українська спецслужба в п'ятницю.

За інформацією СБУ, деструктивний контент масово підхоплювали російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії.

Також, згідно з повідомленням, фігуранти поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використовувати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях знаходження Сил оборони.

"Затримано киянина, який їздив на власному авто та робив стрими в ютубі поблизу місць перебування військовослужбовців ЗСУ у столиці. Під час онлайн-трансляцій блогер не тільки оприлюднював локації, але й поширював фейки про військових у своїх коментарях", - ідеться в повідомленні.

Ще один зловмисник - водій столичного таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів.

"За допомогою мережі він "розганяв" кремлівські наративи щодо мобілізації в Україні та поширював інформацію про місцезнаходження посадовців військкоматів", - уточнюють У СБУ.

Третій фігурант – житель столиці, який на своїх сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації за допомогою силового опору представникам ТЦК.

Окрім того, згідно з повідомленням, двоє жителів Київської області "зливали" місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи та чат-боти популярних месенджерів. Частина таких інтернет-ресурсів координувалася з території Росії.

Слідчі Служби безпеки повідомили всім п'ятьом фігурантам про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону : На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА