00:30 03.04.2024

Shell вважає рішення АП ВАКС щодо 49% "Альянс Холдингу" необґрунтованим привласненням Україною активів компанії і захищатиметься - заява

3 хв читати
Shell вважає рішення АП ВАКС щодо 49% "Альянс Холдингу" необґрунтованим привласненням Україною активів компанії і захищатиметься - заява

Рішення Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС) стягнути в дохід держави 49% ТОВ "Альянс Холдинг", що управляє мережею автозаправних станцій (АЗС) Shell в Україні, є необґрунтованим привласненням Україною іноземних інвестицій і активів Shell і суперечить міжнародному праву, що захищає міжнародних інвесторів, йдеться в заяві Shell у вівторок.

"Звичайно, ми зробимо все можливе для захисту наших працівників, активів, інвестицій та репутації", - наголошується в документі.

Shell вважає, що рішення АП ВАКС ігнорує факти та рішення Палати з підприємництва Апеляційного суду м. Амстердам, яке підтверджує, що поточна частка Shell в її українському ритейл-бізнесі становить 97,44%.

"Невизнання рішень суду члена-засновника ЄС у той час, коли Нідерланди спільно проводять міжнародну конференцію на тему "Відновлення справедливості для України", створює хибне уявлення про бізнес Shell в Україні та є негативним сигналом для потенційних нових інвесторів країни", - стверджує компанія.

Вона заявляє, що дуже розчарована рішенням Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду України після "багатьох неприємних тижнів судових слухань", де наполягала, що справа ґрунтується на некоректній і застарілій інформації.

"Рішення не враховує той факт, що з лютого 2022 року Shell інвестувала мільйони доларів на підтримку роботи свого збиткового українського ритейл-бізнесу та збереження робочих місць для понад 1 500 наших працівників - і все це з метою збереження критично важливої національної інфраструктури для народу України", - йдеться також у документі.

Компанія наголосила, що працює з дотриманням усіх відповідних законів України та міжнародних законів, включно із законодавством про санкції.

Як повідомлялося, Міністерство юстиції України в жовтні 2023 року подало до ВАКС позов про стягнення в дохід держави активів підсанкційного російського бізнесмена Едуарда Худайнатова, який є колишнім топ-менеджером НК "Роснефть". У позовній заяві містилася вимога про стягнення в дохід держави активів низки компаній, зокрема, Cicerone Holding B. V., якому належить 100% ТОВ "Альянс Холдинг".

Наприкінці січня 2024 року ВАКС відмовив міністерству юстиції у стягненні в дохід держави 49% ТОВ "Альянс Холдинг" і схвалив стягнення 100% ТОВ "НК "Альянс-Україна".

Однак Мін'юст оскаржив цей вердикт до АП ВАКС, яка стала на його бік і уточнила, що "встановлений спосіб виконання рішення, згідно з яким мають бути зареєстровані зміни до відомостей про розміри часток у статутному капіталі: 49% частки ТОВ "Альянс Холдинг" - за державою Україна; 51% частки - за компанією Shell за її зверненням до суб'єкта державної реєстрації". Постанова набрала законної сили з моменту проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Спільне підприємство Shell і російської групи "Альянс" Мусси Бажаєва з управління мережею АЗС на території України почало роботу в серпні 2007 року. Shell у СП належала частка в 51%, "Альянсу" - 49%. "Альянс" передав у СП близько 150 АЗС, а Shell внесла грошові кошти, ліцензії та бренд.

У 2014 році стало відомо, що Худайнатов викупив у Бажаєва його нафтові активи. У червні 2022 року він потрапив під санкції Європейського Союзу, у жовтні 2022 року - під санкції України.

За даними видання Forbes Ukraine, які їм надала Shell, компанія у два етапи збільшила частку акцій компанії-власника АЗС Shell в Україні до 97,4% у 2022-2023 роках.

Наразі мережа АЗС Shell налічує 132 станції в 20 областях України, з яких функціонують 118. Наразі в компанії працює близько 1600 осіб.

Shell - глобальна група енергетичних і нафтохімічних компаній, що діє більш ніж у 70 країнах, а загальний штат становить 93 тис. працівників.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Грузії закликає припинити розгін акції в Тбілісі

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА