10:31 04.11.2023

СБУ повідомила патріарху Кирилу про підозру в посяганні на територіальну цілісність України

2 хв читати
СБУ повідомила патріарху Кирилу про підозру в посяганні на територіальну цілісність України

Служба безпеки України повідомила про підозру главі РПЦ патріарху Кирилу в посяганні на територіальну цілісність України, а також у виправданні збройної агресії РФ.

"Служба безпеки та Офіс генерального прокурора зібрали доказову базу на главу РПЦ Володимира Гундяєва (відомого як Кирило), який сприяє збройній агресії РФ і заперечує військові злочини окупантів", - ідеться в повідомленні СБУ.

Слідство встановило, що глава РПЦ "входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва Росії і одним із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України". Патріарх поширює прокремлівську пропаганду у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів, а також використовує для цього підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території РФ і представників УПЦ (МП) в Україні.

"Зокрема задокументовано, що в березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командувача росгвардії РФ Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, у якому Гундяєв виправдовує окупацію Сходу України", - йдеться в повідомленні.

Також глава РПЦ закликав вірян об'єднатися у війні проти України та неодноразово давав коментарі на центральних телеканалах країни-агресора, підтримуючи невиправдану війну.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха Кирила.

Главі РПЦ було повідомлено про підозру за такими статтями: ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 3 ст. 436-2 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 3 ст. 436-2. 3 ст. 436-2 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників); ч. 5 ст. 27 і ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Інформація росіян про нібито удар по штабу ЗСУ в Одесі - фейк

Унаслідок обстрілів у Нікополі пошкоджено медзаклад і два інфраструктурні об'єкти - голова ОВА

Кличко: Президент України несе відповідальність за управління державою, її захист і оборону і має виконувати ці функції до завершення війни

Окупанти обстріляли село під Харковом, загинула літня жінка - прокуратура

На Великдень чергуватимуть понад 7 тис. рятувальників - ДСНС

Херсонщина отримала від міжнародних партнерів 25 сучасних навантажувачів для будівельних і аварійно-відновлювальних робіт

Україна отримала зброю від деяких партнерів із дозволом завдавати ударів по Росії - глава МЗС Латвії

Майно ексміністра освіти України Табачника та митрополита РПЦ Лазаря передано в управління держави

ДП "Ліси України" додано до переліку критично важливих для економіки підприємств

ГУР: РФ на місяць може виробляти 30-40 одиниць ракет "Калібр", до 10 - "Оніксів" і стільки ж "Цирконів", до трьох - Х-69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА