09:59 11.10.2023

Нардепу Дубневичу повідомлено про підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд грн

3 хв читати
Нардепу Дубневичу повідомлено про підозру в розкраданні газу на 2,1 млрд грн

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за участю детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) повідомив про підозру в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн і легалізації незаконно одержаних прибутків нинішньому народному депутату України.

"10 жовтня 2023 року вказаний нардеп не з'явився на виклик за повісткою та не відповідав на телефонні дзвінки від детективів. Захисники народного депутата повідомили слідству, що не володіють інформацією про місце перебування останнього й телефонного зв'язку з ним також не мають. Протягом дня детективи НАБУ спільно з прокурором САП намагалися встановити місцеперебування нардепа для вручення підозри, однак його не знайшли за жодною адресою, наявною у слідства. Зважаючи на те, що місцезнаходження нардепа так і не встановлено, ухвалено рішення щодо повідомлення йому про підозру в порядку ст. 135 КПК України", - повідомляє пресслужба САП у телеграм-каналі.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", йдеться про члена депутатської групи "Партія "За майбутнє" Ярослава Дубневича.

Досудове розслідування встановило, що протягом 2013-2017 років Дубневич, залучивши п’ятьох інших осіб, організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) на загальну суму понад 2,155 млрд грн.

"Під його контролем підприємства - власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) уклали низку угод про закупівлю в НАК "Нафтогаз України" природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак "пільговий" газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення. Натомість цей газ вони використовували у власній господарській діяльності для виробництва електрики, яку надалі реалізували ДП "Енергоринок" за тарифом, визначеним на підставі собівартості електроенергії, виробленої з газу, за ринковою ціною", - зазначено в повідомленні.

Унаслідок цих дій із заволодіння природним газом прибутковість виробництва електрики Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 130%. У такий спосіб ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у сумі понад 3,5 млрд грн.

Водночас протягом 2013-2018 років Дубневич організував легалізацію частини зазначених коштів на суму понад 450 млн грн шляхом переказу на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, зокрема зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах, їх змішування й маскування та врешті-решт повернення в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 (організація вчинення злочину, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинена в особливо великому розмірі) КК України.

На сьогодні досудове розслідування триває. Вирішується питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Зазначено, що наразі обвинувальні акти стосовно п'яти учасників злочину скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси "Новороздільська ТЕЦ" та "Новояворівська ТЕЦ" накладено арешт.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли за добу 4 міста і 26 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, 2 людини загинули, 4 постраждали - ОК "Північ"

Окупанти атакували вночі 4 ТЕС в Україні, є постраждалі - ДТЕК

Окупанти обстріляли за добу 14 населених пунктів у Херсонській області, 1 житель загинув, 8 поранено - обладміністрація

В Україні атаковано об'єкти газової інфраструктури, споживачі та клієнти не постраждають - "Нафтогаз"

Знищено російську РЛС "Подльот" - ГУР

Війська РФ атакували у Львівській області об'єкти критичної інфраструктури, жертв немає - Козицький

Силами ППО вночі знищено 21 із 34 ракет, які атакували Україну - Повітряні сили ЗСУ

За добу на Харківщині один загиблий і вісім постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

У Дніпропетровській області в результаті ракетних ударів та артобстрілів пошкоджено енергооб'єкти та понад десять магазинів, поранено двох жителів

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА