17:05 04.10.2023

СБУ викрила понад 60 представників УПЦ (МП), які працювали на країну-агресора, з лютого 2022 р.

2 хв читати
СБУ викрила понад 60 представників УПЦ (МП), які працювали на країну-агресора, з лютого 2022 р.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України розпочала 68 кримінальних проваджень стосовно представників УПЦ (МП), які працювали на країну-агресора, розповсюджували дитячу порнографію або продавали зброю.

"Служба безпеки веде системну боротьбу з підривною діяльністю російських спецслужб та криміналітету в релігійному середовищі України. З початку повномасштабної агресії рф за матеріалами СБУ розпочато 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 14 – митрополити церкви", - йдеться в повідомленні, розміщеному в телеграм-каналі СБУ в середу.

Зазначається, що серед викритих злочинів - 20 фактів державної зради, колабораціонізму та пособництва РФ, а також правоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень щодо публічної агітації до релігійної ненависті, продажу вогнепальної зброї та розповсюдження дитячої порнографії.

Правоохоронці також повідомили про підозру 26 представникам УПЦ (МП), ще 19 уже отримали судові вироки.

У пресслужбі зазначають, що двох засуджених колаборантів обміняли на українських захисників, які перебували в полоні в росіян.

"Зокрема, йдеться про настоятеля Свято-Тихвинського храму Сєвєродонецької єпархії УПЦ (МП), який у квітні 2022 року здавав російським окупантам учасників руху опору на території громади. За "наводкою" колаборанта в рясі загарбники викрадали потерпілих та ув’язнювали їх у російських катівнях. Завдяки доказовій базі СБУ суд призначив йому 12 років тюрми. В подальшому його, разом із полоненими російськими військовими, вдалося обміняти на 63 українських захисників", - ідеться в повідомленні.

Також на українських воїнів вдалося обміняти клірика Горлівської єпархії УПЦ (МП), засудженого на 7 років позбавлення волі. Фігурант після окупації Лимана організував збори жителів громади, щоб "обрати" керівництво до місцевої окупаційної адміністрації.

Зазначається, що керуючого Тульчинською єпархією УПЦ (МП) на Вінниччині було засуджено до 5 років в'язниці за пропагування збройної агресії РФ і виправдання окупації частини території України.

Загалом за ініціативою СБУ 19 представникам УПЦ (МП) припинили українське громадянство за наявність російських паспортів і поширення ворожих наративів про війну в Україні, серед них - митрополити з Київської, Дніпропетровської та Одеської областей і з тимчасово окупованого Криму.

Було заборонено в'їзд в Україну понад 177 представникам УПЦ (МП), серед них колишній митрополит Роменський і Буринський УПЦ (МП) у Сумській області.

Правоохоронці продовжують комплексні заходи для встановлення всіх осіб, причетних до підривної діяльності в релігійному середовищі України в умовах війни.

"Служба безпеки вкотре наголошує, що у своїй діяльності діє виключно в межах Конституції України та чинного законодавства, а також із повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду. Але жоден ворожий поплічник і кримінальний елемент не зможе за рясою сховатися від правосуддя за злочини проти України", - наголошують в СБУ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Роберта Мецола відвідала Центр захисту прав дитини

Зеленський привітав угоди між громадами України та зарубіжних країн

Зеленський провів нараду з керівництвом Сил оборони

Міжвідомча комісія з питань реалізації норм міжнародного права обговорила питання захисту прав людини під час воєнного стану

Президент Чехії підтвердив свою участь у Саміті миру

Зеленський звільнив С. Рудя з посади начальника УДО - указ

Шмигаль обговорив із Мецолою конфіскацію активів РФ та євроінтеграцію України

Ворог завдав 5 ракетних і 72 авіаудари, обстріляв понад 100 населених пунктів

У Києві великі промпідприємства знижують обсяги споживання електроенергії в пікові години, для побутових споживачів обмеження не застосовуються

Шмигаль і Шульце обговорили реалізацію спільних проєктів і підготовку до Конференції з питань відновлення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА