14:44 02.10.2023

Гуманітарні коридори в Чорному морі продовжують функціонувати, РФ не спроможна заблокувати експорт зерна, - Одеська ОВА

2 хв читати
Гуманітарні коридори в Чорному морі продовжують функціонувати, РФ не спроможна заблокувати експорт зерна, - Одеська ОВА

Гуманітарні коридори в Чорному морі, незважаючи на припинення дії "зернової угоди" та спробу Росії зупинити рух суден у бік портів Одеси, продовжують функціонувати, демонструють свою ефективність і доводять, що РФ не спроможна повністю заблокувати експорт зерна, заявив голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації (ОВА) Сергій Братчук.

"Запрацював гуманітарний коридор. Ми не можемо говорити, що "зернова ініціатива" працює, оскільки немає сьогодні "зернової угоди". Попри це вийшло п'ять суден із портів Великої Одеси. Це було навігаційне завдання для Військово-морських сил, Збройних сил України вивезти ці судна, дати шлях тим (кораблям - ІФ-У), які залишилися 24 лютого 2022 року на початку повномасштабного вторгнення (в українських портах - ІФ-У) і були заблоковані", - сказав він в ефірі марафону "Єдині новини".

Головним досягненням українських військових Братчук назвав те, що вони "змогли спрацювати й у зворотному напрямку": два балкери, що мали завантажити українську агропродукцію, змогли вирушити до портів призначення в Азії та Африці.

"Позиція України в тому, що з ворогом ніхто не домовлятиметься, підігравати й реагувати на його ультиматуми ніхто не збирається", - зазначив він.

Братчук висловив сподівання, що "зернова угода" існуватиме і працюватиме без участі РФ.

"Маршрути напрацьовані. Вони проходять через українські територіальні води, далі в Румунію і ще далі до Босфору. Ми бачимо, що робить ворог, який намагається атакувати. Можливо, він цілиться в деякі об'єкти, припортову інфраструктуру. Але ми бачимо, як відпрацьовують наші сили протиповітряної оборони", - сказав він.

Голова Громадської ради впевнений: якщо буде вдосконалено систему ППО на півдні Одеської області, то гуманітарний "зерновий коридор" може працювати. "Безумовно, це ризики. Вони є, але тим не менш (цей коридор працює - ІФ-У)", - резюмував він.

Як повідомлялося, 1 жовтня з портів "Чорноморськ" і "Південний" вийшли три балкери з агропродукцією і залізною рудою, а п'ять нових суден прямують у порти на завантаження.

Джерело: https://youtube.com/watch?v=11GbKyfyIIk

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

Країни G7 знижуватимуть залежність від Росії в галузі атомної енергії - заява

Між станціями метро "Деміївська" та "Либідська" розпочався демонтаж залізобетонних тюбінгів - КП "Київський метрополітен"

Суд дозволив зняти з митрополита Павла електронний браслет, але не відлучатися з місця проживання

"Нова пошта" відкрила перше відділення в Іспанії

Правоохоронець із Запоріжжя вимагав у військового хабаря за непритягнення до відповідальності за ДТП, у якій той не був винен

Зеленський: Членство в ЄС - мрія, яка скоро стане реальністю для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА