16:38 24.05.2023

Уряд Швейцарії згоден на перепродаж ФРН 25 танків Leopard 2

2 хв читати
Уряд Швейцарії згоден на перепродаж ФРН 25 танків Leopard 2

Уряд Швейцарії схвалив пропозицію продати назад ФРН 25 танків німецького виробництва Leopard 2.

"Федеральна рада Швейцарії підтримала пропозицію комісії з безпеки Національної ради зняти з озброєння 25 танків Leopard 2", - ідеться в пресрелізі уряду.

"23 лютого 2023 року глава Мінекономіки ФРН Роберт Габек і глава Міноборони Борис Пісторіус у листі до глави швейцарського Міноборони запропонували перепродати німецькому концерну Rheinmetall частину списаних танків. Вони запевнили, що ці танки не направлять в Україну, а використають для поповнення нестачі танків у Німеччині або в її партнерів по НАТО і ЄС", - зазначається в документі.

28 березня комісія з безпеки Національної ради - однієї з палат швейцарського парламенту - погодилася з ідеєю вивести з експлуатації 25 танків Leopard 2 за умови перепродажу цієї техніки лише їхній компанії-виробнику.

У пресрелізі нагадують, що зараз на озброєнні швейцарських військових стоять 134 танки цього типу, а ще 96 перебувають на складах.

Раніше у травні комісія Ради кантонів Федеральних зборів (парламенту) Швейцарії виступила за ослаблення експортного контролю на вироблену в конфедерації військову техніку. За даними швейцарських ЗМІ, йдеться про дозвіл третім країнам реекспортувати таке озброєння.

Аналогічна комісія з питань безпеки іншої палати швейцарського парламенту - Національної ради - висловила таку саму позицію ще в січні цього року.

Тепер, як очікується, цей захід розгляне парламент у повному складі. Планується, що це відбудеться в червні 2023 року. Однак голова комісії з питань безпеки Ради кантонів Вернер Зальцманн зазначив, що навіть у разі ухвалення таких послаблень вони не набудуть чинності до березня 2024 року.

Швейцарські ЗМІ зазначають, що раніше низка європейських країн, зокрема Німеччина, Данія, Іспанія, хотіли перенаправити в Україну придбану військову техніку швейцарського виробництва, однак Берн відмовляв їм, посилаючись на закріплену в конституції країни політику нейтралітету, яка, зокрема, забороняє передання зброї в зону активних бойових дій. Це рішення викликало активну критику на Заході.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР МО України ідентифікувало російських військовослужбовців, які обстрілюють Україну "Кинджалами"

Росіяни здійснили 52 обстріли населених пунктів Чернігівської, Сумської та Харківської областей

Фінал "Євробачення-2024" відбудеться в суботу, Alyona Alyona & Jerry Heil виступлять під №2

Росіяни за добу 11 разів обстріляли Донецьку область - голова ОВА

За добу на Харківщині троє загиблих і шестеро постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

За добу з Харківської області евакуйовано 1775 осіб - голова ОВА

СБУ запобігла теракту, який росіяни планували здійснити в Києві 9 травня

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА