11:59 28.04.2023

Після війни можлива співпраця з т. зв. "корисними росіянами" - Ткаченко

2 хв читати
Після війни можлива співпраця з т. зв. "корисними росіянами" - Ткаченко

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко вважає, що з деякими росіянами надалі, після завершення війни, можлива співпраця у сфері культури.

"Це не "хороші росіяни", бо хороших росіян не буває, а "корисні росіяни" - вони є, вони відверто висловлюють свою позицію. Це артисти, письменники, і в подальшому якась співпраця з ними - це абсолютно нормальний, логічний процес, тому що вони розділяють цінності, які розділяє українське суспільство. Зокрема свободи, не втручання до внутрішніх справ інших країн, критикують Путіна. Тому зрозуміла можливість подальшої якоїсь кооперації", - сказав Ткаченко в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, як він бачить повоєнну політику держави щодо російських артистів та інших діячів культури.

Щодо російських діячів культури, які на сьогодні зайняли нейтральну позицію і не висловлюються на підтримку жодної зі сторін конфлікту, на думку міністра, вони не будуть затребувані "у фізичній появі тут, в Україні, ще досить довгий час".

"Окрім того, громадська думка, яка в Україні дуже сильно впливає на прийняття будь-яких політичних рішень на рівні держави, буде на стороні того, щоб не користуватися послугами "мовчунів" і так званих z-патріотів", - додав він.

Водночас міністр звернув увагу, що на сьогодні важко сказати, наскільки будуть затребувані на Spotify і Apple Music російські треки, наскільки будуть затребувані перегляди на піратських ресурсах російських фільмів.

"Якщо ми будемо виробляти україномовний контент, зокрема і присвячений актуальним темам, будемо колаборуватися з провідними західними інституціями, то тренд буде змінюватися. Ми уже зараз бачимо більше уваги до українських виконавців", - заявив Ткаченко.

На запитання, чи буде держава якось обмежувати діяльність російських артистів в Україні, чи якось їх сепарувати, міністр заявив, що "щойно ми доходимо до списків, ми одразу перетворюємося на дуже специфічну державу". "Інша справа санкції, які накладені, це зрозумілий процес. Маєш санкції - все, до побачення. Все інше - це громадянське суспільство", - сказав він.

Ткаченко розповів, що з депутатами було декілька обговорень того, як держава може регулювати цю сферу.

"І на етапі обговорення виникало дуже багато запитань. А як це? За якими параметрами складати список "мовчунів"? Цей сильно чекав, чи не сильно? Цьому можна, чи не можна? Тобто це така, скоріше, пострадянська система мислення. Є законодавчі регуляторні механізми - санкції. Якщо щось інше - це робота громадянського суспільства, міністерства з промоутерськими компаніями, які опікуються привезенням цих артистів, роз'яснювальна робота в інформаційній площині. Зокрема що існує величезна кількість артистів, які сюди приїжджали під час війни, які тут виступали в метро, а не, так би мовити, "великий рускій мір", - підсумував Ткаченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Агресор у неділю обстрілював Нікополь та Покровську ОТГ – голова ОВА

Україна все ще чекає на постачання обіцяних США озброєнь – Зеленський

ГУР Міноборони України повідомило про знищення двох тепловозів у РФ

Зеленський провів телефонну розмову з лідером меншини у Палаті представників США, запросив його в Україну

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА