14:54 24.11.2022

У МЗС України засудили вироки окупантів у Криму українським журналістам та активістам

2 хв читати
У МЗС України засудили вироки окупантів у Криму українським журналістам та активістам

Міністерство закордонних справ України засудило вироки, винесені незаконною російською окупаційною владою в Криму українським цивільним журналістам Осману Аріфмеметову, Руслану Сулейманову та Рустему Шейхалієву, а також активістам Яшару Муєдінову та Енверу Амету.

"Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов і Рустем Шейхалієв були засуджені до 14 років колонії суворого режиму. Яшара Муєдінова та Енвера Аметова засудили до 13 років ув'язнення. Таким чином, сумарний термін засудження кримських політв'язнів наближається до 1300 років", - йдеться у коментарі МЗС України у четвер.

У відомстві нагадали, що у березні 2019 року цивільних журналістів було незаконно затримано за сфабрикованими обвинуваченнями в організації та участі у нібито діяльності терористичної організації та підготовки до насильницького захоплення влади.

"Усі ці роки вони перебували під жорстким тиском судової системи РФ, методами якої є тортури та психологічний тиск. Їхнє ув’язнення стало вже традиційною помстою за проукраїнську позицію та опір російській окупації Криму. Ці ганебні вироки є демонстрацією сили там, де її немає, і черговим виявом зневаги до основних прав людини", - наголосили в МЗС України.

Українське зовнішньополітичне відомство закликає міжнародне співтовариство та партнерів із Міжнародної Кримської платформи продовжувати політичний, дипломатичний, санкційний та економічний тиск на РФ для негайного звільнення всіх українських громадян, незаконно ув'язнених путінським режимом. Крім того, в міністерстві запевнили, що українські дипломати й надалі боротимуться за звільнення всіх і кожного незаконно ув'язненого громадянина України, зокрема шляхом привернення максимальної уваги до долі політичних ув'язнених через розпочату МЗС України ініціативу публічного адвокаційного менторства над незаконно ув'язненими РФ цивільними журналістами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА