21:20 01.07.2022

"Енергоатом" відновив втрачений зв'язок між Запорізькою АЕС та МАГАТЕ

2 хв читати
"Енергоатом" відновив втрачений зв'язок між Запорізькою АЕС та МАГАТЕ

Сьогодні, 1 липня 2022 року, НАЕК "Енергоатом" власними зусиллями відновив втрачений зв'язок між Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС) та Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомила компанія у телеграм-каналі у п'ятницю.

Як пояснили в "Енергоатомі", МАГАТЕ втратила дистанційний зв'язок зі своєю системою спостереження за гарантіями ядерної безпеки, встановленою на ЗАЕС для моніторингу ядерного матеріалу, через відключення окупантами в Енергодарі всіх українських операторів мобільного зв'язку, у тому числі і "Водафону", із яким у агентства діє договір передання даних.

"Незважаючи на те, що мобільні мережі вітчизняних операторів досі не працюють, "Енергоатом" відновив зв'язок між ЗАЕС та МАГАТЕ. Усі дані обов'язкового моніторингу передаються, і Агентство підтвердило їх отримання", - наголосили в НАЕК.

Як повідомлялося, 25 червня МАГАТЕ вдруге втратило віддалений зв'язок зі своїми системами спостереження за гарантіями ядерної безпеки, встановленими на ЗАЕС.

"Той факт, що передача даних наших дистанційних гарантій знову припиняється – вдруге за останній місяць – лише додає терміновості відправки нашої місії на ЗАЕС", – сказав генеральний директор агентства Рафаель Маріано Гроссі, слова якого наводяться в оновленні з України на сайті агентства 29 червня.

При цьому уточнюється, що зв'язок було втрачено "через порушення систем зв'язку на об'єкті".

Наполягаючи на організації візиту на ЗАЕС, Гроссі наголосив, що його інспектори можуть виконувати важливу роботу з верифікації ядерного матеріалу лише тоді, коли вони безпосередньо перебувають на майданчику ядерного об'єкта.

За його словами, спливає час для проведення фізичної інвентаризації на ЗАЕС, період якої не може перевищувати встановлену тривалість.

Як повідомлялося, 12 червня захоплена військами РФ Запорізька АЕС відновила передання даних про стан ядерних матеріалів МАГАТЕ, яка припинилася з 30 травня 2022 у зв'язку з відключенням російськими окупантами мобільного оператора "Водафон", з яким агентство має контракт на передачу цих даних.

Гроссі неодноразово наполягав на необхідності візиту інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС, але Україна виступала проти організації такого візиту під час окупації, вважаючи його неприйнятним за таких умов та закликаючи МАГАТЕ до рішучих дій щодо звільнення АЕС від окупантів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА