07:09 23.06.2022

У Брюсселі відбудеться історичний саміт, на якому, як очікується, Україна набуде статусу кандидата в члени ЄС

3 хв читати
У Брюсселі відбудеться історичний саміт, на якому, як очікується, Україна набуде статусу кандидата в члени ЄС

У Брюсселі пройде історичний саміт, на якому, як очікується, лідери Європейського союзу нададуть Україні статус кандидата у члени Спільноти.

Формальна частина засідання Європейської ради на рівні глав держав та урядів розпочнеться у четвер о 15.00 (16.00 за Києвом) з обміну думками з президентом Європейського парламенту Робертою Мецолою, після чого розпочнеться робоча сесія. Першим питанням на ній заявлено Україну.

"Лідери ЄС обговорять останні події, пов'язані з війною Росії проти України, зокрема її вплив на глобальну кризу продовольчої безпеки. Лідери обговорять зусилля, спрямовані на допомогу Україні в експорті свого зерна. Вони також обговорять подальшу підтримку, яка містить економічну, військову, політичну та гуманітарну підтримку", - йдеться в пояснювальній записці до порядку денного засідання Євроради.

Далі Європейська рада обговорить заявки України, Молдови та Грузії на членство у блоці. У проєкті підготовлених висновків засідання, які має агентство "Інтерфакс-Україна" сказано, що "Європейська Рада визнає європейську перспективу України, Республіки Молдова та Грузії. Майбутнє цих країн та їхніх громадян лежить у Європейському союзі. Європейська рада ухвалила рішення про надання статусу країни-кандидата Україні та Республіці Молдова".

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого цього року через чотири дні після нападу Росії. Грузія та Молдова подали заявку 3 березня, а Європейська комісія винесла свій висновок за заявками країн 17 червня. Ніколи раніше інституції ЄС не розглядали заявки на членство у такі стислі терміни.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Комісії щодо заявок на членство. "Рада ухвалить рішення про подальші кроки, щойно всі ці умови будуть повністю виконані", - йдеться у проєкті висновків. Функцію моніторингу за прогресом буде покладено на Європейську комісію, яка звітуватиме перед Радою про те, як кандидати виконують ці умови.

Для України Єврокомісія визначила сім сфер, у яких Україна має виконати "домашню роботу". Зокрема, йдеться про продовження реформування Конституційного суду шляхом ухвалення законодавства з процедури відбору суддів КС, про посилення боротьби з корупцією, зокрема призначити нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та нового директора Національного антикорупційного Бюро, закінчити перевірку добропорядності кандидатів у члени Вищої Ради юстиції, забезпечити відповідність законодавства у сфері боротьби з відмиванням фінансів стандартам FATF, запровадити антиолігархічний закон, ухвалити закон про ЗМІ для відповідності з Директивою ЄС про аудіовізуальні медіапослуги та завершити реформу законодавства у сфері національних меншин.

Наразі є п'ять кандидатів у члени ЄС: Албанія (статус кандидата у 2014, початок переговорів у 2020), Північна Македонія (статус кандидата у 2005, початок переговорів у 2020), Чорногорія (статус кандидата у 2010, початок переговорів у 2012), Сербія (статус кандидата у 2012, початок переговорів у 2014), і Туреччина (статус кандидата у 1999, початок переговорів у 2005, були заморожені у світлі ситуації з правами людини в країні).

Європейський союз був заснований Маастрихтським договором у 1992 році, який набув чинності наступного року. Єдиний економічний простір забезпечує вільне переміщення товарів, послуг і фінансів. Вільним пересуванням користуються також і громадяни ЄС, які можуть жити в будь-якій країні Співтовариства. Єдина валюта – євро, яка використовується у 19 країнах ЄС. У низці областей держави-члени застосовують загальні стандарти, включно з безпекою харчових продуктів, сільським господарством і трудовими правами. Найбіднішим регіонам ЄС надаються гранти.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА