11:16 25.04.2022

Генпрокурор: Для розслідування фактів зґвалтувань російськими військовими жертви мають почуватися у безпеці

2 хв читати
Генпрокурор: Для розслідування фактів зґвалтувань російськими військовими жертви мають почуватися у безпеці

В Україні російськими військовослужбовцями були зґвалтовані жінки, чоловіки, діти, люди похилого віку, для належного розслідування необхідно перемогти та створити безпечні умови для жертв цих злочинів, наголошує генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

"Що означають зафіксовані факти? Це звернення громадян про те, що з ними таке сталося, або звернення їхніх родичів по те, що їм таке відомо, або звернення місцевого священника. На жаль, в Україні йдеться про зґвалтування і жінок, і чоловіків, і дітей, і людей похилого віку", - сказала генпрокурор в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона пояснила, що для того, щоб прокурори розпочали ефективне розслідування, потрібна жертва злочину. "Не всі жертви на сьогодні здатні з нами розмовляти. Тому що вони, по-перше, перебувають на окупованих територіях. Якщо вони вже виїхали на безпечну територію, захід України або навіть в Європу, то по-друге, вони в такому стресі, що не розмовляють навіть з громадськими організаціями. Вони реально бояться, що їх знайдуть і вб'ють", - розповіла Венедіктова.

За її словами, така ситуація є типовою для всього світу. "Мине час і ми матимемо більше заяв, і відповідно справ. Тому нам треба: а) закінчити війну, точно отримати перемогу, б) створити для них умови, щоб вони розуміли, що перебувають у безпеці, і тоді ці люди говоритимуть", - наголосила генпрокурор.

Вона також закликала шанобливо ставитись до жертв зґвалтувань. "Коли хтось розказує подробиці того, що сталося - він порушує загальні принципи таких розслідувань. Після цього жертви не хочуть нічого розказувати. Вони не хочуть бути статистикою, не хочуть, щоб про них читала вся Україна і весь світ", - підсумувала генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА