14:45 24.11.2021

Уряд України затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархами

3 хв читати
Уряд України затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом олігархами

Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо запобігання зловживанню надмірним впливом особами зі значною економічною та політичною вагою у суспільному житті (олігархами).

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду у середу.

Метою документа є визначення правових та організаційних заходів, спрямованих на розвиток системи запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаних із надмірним впливом олігархів та пов'язаних із ними осіб.

У пояснювальній записці до проекту рішення зазначено: документ спрямований на сприяння імплементації закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" і реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства.

Крім того, ці заходи мають створити запобіжники надмірного впливу олігархів в енергетичному секторі та інших сферах суспільного життя.

Згідно з планом дій, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", до квітня 2022 року Рада національної безпеки і оборони розробить та запустить реєстр олігархів.

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення у грудні 2021 року розробить порядок перевірки ділової репутації покупця ЗМІ. До грудня 2022 року планується скоротити зловживання олігархами впливом на медіа шляхом підтримки законопроекту "Про медіа" (№2693-д).

Планується також посилити можливості Антимонопольного комітету України, запровадити обов'язкову державну реєстрацію лобіювання та державний реєстр лобістів – до грудня 2022 року.

Крім того, до грудня 2023 року плануються заходи щодо забезпечення справедливого та ефективного правосуддя й конституційного судочинства із залученням Верховного та Конституційного судів, Вищої ради правосуддя.

До березня 2022 року плануються заходи щодо гарантування безпеки постачання електроенергії та природного газу. Зокрема, 2022 року передбачено проведення випробувань у режимі відокремленої роботи енергетичної системи України. До вересня 2023 року також планується припинення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, розширення транскордонних інтерконекторів між Україною та країнами ЄС.

Окрім того, Кабмін планує сформувати систему енергобезпеки України: у грудні поточного року затвердити перелік важливих об'єктів інфраструктури паливно-енергетичного комплексу, включаючи приватні; у лютому 2022 року – затвердити заходи щодо реалізації Стратегії енергобезпеки, у серпні – затвердити методику оцінки рівня загроз енергобезпеці, а у січні 2023 року підготувати саму оцінку рівня загроз енергобезпеці країни.

Планується також посилити контроль над фінансовими операціями олігархів до грудня 2022 року шляхом розроблення відповідного законопроекту, що вносить олігархів до переліку високоризикових суб'єктів первинного фінмоніторингу.

Планується також мінімізувати вплив олігархів на політичні партії та виборчі кампанії до вересня 2022 року шляхом розробки відповідного законопроекту, а також запровадити невідворотність покарання за політичну корупцію до червня 2022 року шляхом запровадження комплексної програми протидії корупції.

Планується привести рівень тарифів на залізничні перевезення до економічно обґрунтованих до грудня 2022 року; створити незалежну від впливу олігархів авіакомпанію до грудня 2022 року та встановити економічно обґрунтовані ставки перевалки вантажів у ДП "МТП "Южний" до лютого 2023 року.

Крім цього, планується не допустити зловживання олігархами міжнародно-правовими інструментами захисту шляхом ініціації змін до чинних міжнародних договорів щодо того, що такі інструменти не поширюються на інвестиції українських бенефіціарних власників компаній, зареєстрованих у іноземних юрисдикціях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА