20:38 15.11.2021

Німецький регулятор допустив "Нафтогаз" та ОГТСУ до участі у сертифікації "Північного потоку-2"

2 хв читати
Німецький регулятор допустив "Нафтогаз" та ОГТСУ до участі у сертифікації "Північного потоку-2"

НАК "Нафтогаз України" та ТОВ "Оператор ГТС України" візьмуть участь у процедурі сертифікації оператора "Північного потоку-2", повідомили голова правління НАК Юрій Вітренко та голова оператора Сергій Макогон у Facebook у понеділок.

"Таке рішення ухвалив німецький регулятор BNetzA. Ми готові надати свої аргументи, чому Nord Stream AG не може бути сертифікований без його повної відповідності європейському енергетичному законодавству", - наголосив Вітренко.

За його словами, участь НАК у процедурі сертифікації також дасть змогу почути аргументи NSAG, що означає більшу прозорість процесу.

"Німецький регулятор зазначив, що ОГТСУ відведено окрему роль як компанії, яка має унікальну експертизу в питанні транспортування газу до ЄС. У нас є вагомі аргументи, - як технічні, так і політичні, - які мають покласти край російським спекуляціям на європейському газовому ринку", – зазначив голова ОГТСУ Сергій Макогон.

Вітренко нагадав, що "Нафтогаз" є учасником європейського газового ринку, купуючи на ньому значні обсяги газу, тож зацікавлений у тому, щоб цей ринок був конкурентним.

"Панівний стан Газпрому при запуску ПП2 всупереч вимогам європейського законодавства несе загрозу для конкуренції на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії та інших європейських країн. Регулятор має врахувати цей вплив", - наголосив голова НАК.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що європейське енергетичне законодавство вимагає, щоб оператор ПП2 був відокремлений і незалежний від "Газпрому" і щоб треті сторони мали доступ до цього газопроводу не лише на його останніх кілометрах, а по всій довжині, від стартової точки в РФ.

"Ми сподіваємося, що наші аргументи в цьому процесі будуть почуті та враховані", - резюмував він.

Як повідомлялося, німецький регулятор BNetzA, починаючи з 8 вересня, має чотири місяці для розгляду заявки Nord Stream-2 AG на сертифікацію компанії як незалежного оператора ПП2. Далі BNetzA передасть звіт Європейській комісії, яка має два місяці для власного висновку та ще додатково два місяці, якщо це знадобиться.

"Нафтогаз" 15 жовтня подав заявку на участь у процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2", до цього польська газова держкомпанія PGNiG домоглася включення до процедури сертифікації BNetzA.

"Оператор ГТС України" 20 жовтня також подав заявку BNetzA на участь у сертифікації оператора "ПП2" Nord Stream-2 AG.

"Північний потік-2" потужністю 55 млрд. куб. м газу на рік проходить від компресорної станції "Слов'янська" у Кінгісеппському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. У жовтні 2021 року "Газпром" повідомив про завершення його добудови та намір запустити в дію до кінця поточного року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА