13:41 26.10.2021

Ткаченко: Очікуємо повернення "скіфського золота" в Україну, впевнений, на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться

2 хв читати
Ткаченко: Очікуємо повернення "скіфського золота" в Україну, впевнений, на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко схвалює рішення суду в Нідерландах про повернення "скіфського золота" в Україну та впевнений, що на цьому спроби РФ заволодіти українськими цінностями не припиняться.

"Нарешті справедливість для експонатів з Криму досягнута. Вже незабаром скіфське золото повернеться до України. Де його законне місце історично. 26 жовтня за рішенням Апеляційного суду Амстердаму, колекція артефактів "Крим. Золотий острів у Чорному морі" буде передана Україні. Раніше вона тимчасово експонувалася в музеї Алларда Пірсона, і після окупації півострова Росія намагалася забрати експонати собі. Тобто фактично вкрасти. Проти чого одразу виступила Україна", - написав Ткаченко у Facebook у вівторок.

Міністр нагадав, що розгляд передання цінностей продовжується з грудня 2016-го, коли Окружний суд Амстердаму ухвалив рішення щодо повернення експонатів до України.

"Чекаємо на повернення скіфського золота додому. Впевнений, на цьому намагання країни-агресора заволодіти українськими цінностями не припиняться. Міністерство культури та інформаційної політики не допустить розкрадання нашої спадщини. Як сказав президент Володимир Зеленський: "Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо "скіфське золото", а потім і Крим", - заявив Ткаченко.

У свою чергу Міністерство юстиції на своїй сторінці у соцмережі Facebook зазначило, що це довгоочікуване рішення щодо долі музейної колекції "Крим. Золотий острів у Чорному морі". "Тим самим суд підтвердив, що колекція з понад 565 предметів належить державі Україна та є її культурною спадщиною. Дякуємо суддям, які прийняли справедливе рішення! Дякуємо всім, хто був залучений до судового процесу, хто слідкував за справою та підтримував українську сторону! Це наша спільна перемога!" - йдеться у повідомленні Мін'юсту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА