12:54 20.10.2021

Можливе вилучення України з "зеленого списку" ЄС не скасовує безвіз і не означає тотального закриття кордонів - Кулеба

2 хв читати
Можливе вилучення України з "зеленого списку" ЄС не скасовує безвіз і не означає тотального закриття кордонів - Кулеба

Можливе вилучення України з "зеленого списку" Євросоюзу не скасовує безвізового режиму, а впроваджує обмеження на несуттєві туристичні поїздки, й не означає тотального закриття кордонів для громадян України, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"У разі ухвалення рішення Євросоюзу про вилучення України з "зеленої зони" в жодному разі не скасовує безвіз, воно тільки впроваджує тимчасові обмеження на несуттєві туристичні поїздки. Це робиться з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

Він зазначив, що рішення буде переглянуто під час одного з таких оновлень списку в разі, якщо епідемічна ситуація покращиться.

"У разі ухвалення рішення ЄС не встановлює автоматично нові правила перетину кордону, а тільки дає рекомендацію державам-членам ЄС. Остаточне рішення про дозвіл або обмеження того чи іншого типу поїздок громадян України кожна держава-член ЄС ухвалює окремо на національному рівні. Досвід деяких наших сусідів, які в попередні тижні вже були вилучені з "зеленого списку" ЄС, демонструє, що не слід очікувати тотального закриття кордонів", - додав Кулеба.

Міністр запевнив, що МЗС України продовжує тримати руку на пульсі цієї ситуації.

"МЗС і посольства вже активно працюють з іноземними партнерами, щоб навіть у складних умовах пандемії коло країн, відкритих для подорожей, залишалося максимально широким і надалі розширювалося. Це передбачає і активну роботу з країнами ЄС, які окремо будуть прийматимуть рішення про режим в'їзду громадян Україна з урахуванням рекомендацій ЄС", - пояснив він.

Кулеба зазначив, що МЗС застосовуватиме всі інструменти, які має, щоб залишити відкритими для українців максимальну кількість країн, навіть у разі вилучення України з "зеленого списку".

"Але допоможіть нам у цих зусиллях, вакцинуйтеся", - сказав він.

Глава МЗС звернув увагу на те, що станом на зараз Україна ще перебуває в "зеленому списку" ЄС, водночас справді є ймовірність, що Рада ЄС ухвалить рішення про вилучення України з цього списку.

"Хочу наголосити, що тут немає політики, це проста арифметика, ЄС приймає рішення на підставі чітких регуляцій і показників. Усе залежить від розвитку епідемічної ситуації та кількості нових випадків захворювання на COVID-19", - додав він.

Повний текст матеріалу доступний у стрічці новин за підпискою

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА