16:11 11.10.2021

Повідомлено про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк" - генпрокурор

2 хв читати
Повідомлено про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк" - генпрокурор

Правоохоронці повідомили про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк", якому інкримінується розтрата майна та коштів на понад 1 млрд грн, повідомляє генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

"Сьогодні наші прокурори спільно зі слідчими Нацполіції повідомили про підозру одному з власників ПАТ "Дельта банк". Він же свого часу обіймав посаду голови спостережної ради цієї фінустанови. Підозрюваному інкримінується розтрата майна та коштів зі збитками в понад 1 млрд грн", - повідомила Венедіктова на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

"Прокурори вручили власникові "Дельта банку" клопотання про обрання запобіжного заходу - тримання під вартою з альтернативою внесення застави в понад 1 млрд грн", - повідомила Венедіктова.

Крім того, за її словами, також повідомлення про підозру отримали двоє заступників голови ради директорів банку, а також директор однієї з пов'язаних фінансових компаній.

Слідство встановило низку епізодів, серед яких факт продажу боргу банком без оцінки. "42 млн грн боргу було продано за ціною 4 млн грн. Але навіть цих коштів банк не отримав - "вигідну" угоду провернули через коригування залишків на рахунках у системі бухгалтерського обліку. А покупцем дешевого кредиту стала фінансова компанія, заснована власником ПАТ "Дельта банк", директор якої за сумісництвом займав в банку адміністративну посаду", - повідомила Венедіктова.

Генпрокурор поінформувала, що в цій схемі, крім майнових прав на кредитну заборгованість, спільники вивели з-під застави нерухомість вартістю майже 16 млн грн. "Нікчемність більшості таких правочинів встановлена судовими рішеннями в порядку господарського судочинства", - зазначила вона.

Венедіктова повідомила, що також про безпосереднє розкрадання коштів свідчать факти видачі за вказівкою власника банку 160 млн грн кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. При цьому заставою за цим кредитом були вісім земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів.

Венедіктова повідомила, що за аналогічною схемою власник банку організував видачу кредитів на фірми-одноденки, які не мають жодних активів і заставного майна. Для відшкодування завданих збитків у кримінальному провадженні арештовані активи власника банку на суму 790 млн грн. Зокрема, накладено арешт на майже 200 земельних ділянок у Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. Крім того, арештовані $1 млн із рахунку голови ради директорів в одному зі швейцарських банків.

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" інформоване джерело, про підозру повідомлено Миколі Лагуну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА