12:32 07.10.2021

"Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін на квитки для пасажирів

3 хв читати
"Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін на квитки для пасажирів

АТ "Укрзалізниця" у 2022 році не планує підвищувати цін у пасажирському сполученні.

"Поки що таких рішень немає. Ми і цього року індексували дуже плавно. Не одномоментно, а в прив'язці до індексу споживчих цін і розтягнувши на весь рік. Окремі послуги плануємо навіть навпаки стимулювати промо-тарифами. Наприклад, з туристичними операторами ми говоримо про те, щоб підтримати перевезення великих груп залізницею, встановивши знижки на масове резервування залежно від розміру групи", - повідомив директор філії "Пасажирська компанія" УЗ Олександр Перцовський в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що середньостроково "Укрзалізниця" планує ініціювати перегляд тарифного регулювання з метою вийти на більш гнучку цінову політику в пасажирському сегменті.

"Що мається на увазі: поширена практика серед транспортних операторів, коли, чим раніше купуєш квитки, тим вони дешевші, а якщо в останню хвилину - тим дорожчі. Це дасть змогу нам збільшити середню прибутковість, але водночас дати кращу ціну окремим пасажирам, найбільш чутливим до ціни. Як варіант зробити більше розмежування і за класами. Ще ми працюємо над можливістю зміни ціноутворення у прив'язці до відстаней", - пояснив Перцовський.

За його словами, для всього цього потрібні й певні регуляторні зміни, і програмні з точки зору розбудови поточної ІТ системи "Укрзалізниці".

Директор філії "Пасажирська компанія" також зазначив, що порівняно з 2020 роком, у 2021 році "Укрзалізниця" показала хорошу динаміку з точки зору покриття витрат доходами саме в сегменті пасперевезень.

Для подальшого поліпшення ситуації в компанії триває робота над упровадженням контрактів на суспільно значущі перевезення, оскільки багато років у УЗ залишається "величезний відсоток недофінансування" з боку місцевої влади.

"Плюс, ми активно працюємо над питанням контролю оплати за проїзд. У передмісті, наприклад, ми пілотуємо IT-систему, яка дає змогу реалізовувати квитки онлайн або через кіоски і разові, і абонентські для пасажирів. Також переглядаємо конфігурацію турнікетної системи, щоб знизити відсоток безбілетників", - повідомив Перцовський.

Він також наголосив, що ідея вивести пасажирське сполучення на рівень собівартості неможлива в межах чинної моделі ринку і не має сенсу.

"Однозначно, сьогоднішні тарифи покривають не більше ніж 40-50% вартості, залежно від сегмента, десь більше - до 60-70% на окремі класи та маршрути. У передмісті - менше. Водночас це не означає, що тарифи можна і потрібно доводити до 100% покриття. Немає жодної країни світу, де це працювало б. Навпаки, абсолютно скрізь дельта покривається за рахунок так званих публічних договорів, де національний уряд або регіональні органи контрактують важливі соціальні сервіси", - описав ситуацію він.

За словами керівника "Пасажирської компанії", економіка залізничних пасажирських перевезень така у всьому світі, оскільки самі собою вони дуже витратні й потребують великих вкладень в інфраструктуру, яка є, по суті, суспільним благом і дає змогу розвантажити інші транспортні артерії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА