19:44 08.09.2021

Законопроект про обмеження використання одноразового пластику Мінекології має намір внести до ВР у жовтні

2 хв читати
Законопроект про обмеження використання одноразового пластику Мінекології має намір внести до ВР у жовтні

Законопроект про обмеження використання одноразової продукції з пластику може бути зареєстрований у Верховній Раді в жовтні, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський.

За його словами, законопроект передбачає через рік після його ухвалення заборону на виробництво, імпорт та продаж в Україні низки одноразових пластикових товарів, які пропонується замінити на аналогічні з альтернативних нешкідливих матеріалів, зокрема кукурудзяного крохмалю.

"Із таких матеріалів, практично не змінюючи технологію, можна робити таку саму продукцію, як із пластика. Великих проблем для переобладнання виробництва не буде. Ми постійно в контакті з бізнесом та виробниками, і більшість підтверджують, що суттєвих трансформацій не знадобиться. (...) Ми дійшли висновку, що це недорого, 10-15% капіталовкладень", - розповів міністр під час прес-сніданку в Києві у середу.

Законопроект пропонує обмежити використання пластикового одноразового посуду, столових приладів, соломинок, контейнерів для продуктів, кришок ємностей для напоїв, гігієнічних ватних паличок, пластикових основ-тримачів для повітряних кульок та іншої продукції з полістиролу та оксо-біорозкладаного пластику.

Крім того, передбачається спецмаркування товарів, які не потрапляють під обмеження (вологі серветки, засоби жіночої гігієни, підгузки, сигарети з фільтрами).

Водночас виробники таких товарів підлягають розширеній відповідальності, зокрема будуть зобов'язані переробляти певну частку виробленого пластику.

"Щодо відповідальності дискусія ще триває, хоча законопроект вже готовий до реєстрації. Тут складне питання, тому що надмірна відповідальність пов'язана з корупційними ризиками. На сьогодні пропонуються такі цифри: первинний штраф за надання забороненої продукції на ринку - від 18 тис. грн до 51 тис. грн, повторне порушення протягом одного року - від 85 тис. грн до 175 тис. грн", - розповів Абрамовський.

Водночас міністр відзначив нестачу статистичної інформації про виробництво пластикової продукції в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Помаранчева лихоманка: у Нідерландах відсвяткували день народження короля

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА