21:06 03.06.2021

SpaceX запустила до МКС вантажний корабель Cargo Dragon

2 хв читати
SpaceX запустила до МКС вантажний корабель Cargo Dragon

Черговий вантажний космічний корабель Cargo Dragon у четвер стартував до Міжнародної космічної станції (МКС), повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск був здійснений за допомогою важкої ракети-носія Falcon 9 о 13:29 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу 39A на космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Приблизно за 12 хвилин після старту "вантажівка" відокремилася від другого ступеня ракети-носія Falcon 9, почавши самостійний політ, повідомили в NASA. На ній почали працювати сонячні батареї, які постачатимуть корабель енергією. Стиковка зі станцією планується в суботу, 5 червня.

"Вантажівка" везе на МКС 3,3 тонни продовольства, а також обладнання і матеріали для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Це вже 22-й політ "вантажівки" SpaceX до МКС і друга місія модифікованого варіанту корабля, здатного доставляти на МКС на 20% більше вантажу, а також може автономно стикуватися із станцією без допомоги захоплення рукою-маніпулятором, як колишні варіанти.

Тим часом, через 7 хвилин 41 секунду після старту перший багаторазовий ступінь ракети-носія здійснив керовану посадку на плавучу платформу-дрон Of Course I Still Love You, яка перебувала в Атлантиці в 303 км від космодрому.

Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, який здатний повертати вантажі на Землю, приводнившись в Атлантиці.

Cargo Dragon буде перебувати в складі МКС близько місяця. Потім його буде зведено з орбіти, і його капсула спуститься і приводниться в Атлантиці. Корабель привезе результати експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою понад 2,3 тонни.

З жовтня 2012 року до березня 2020 року компанія SpaceX здійснила 21 пуск вантажних кораблів Cargo Dragon до МКС. Один із них (у 2015 році) закінчився невдачею через аварію ракети-носія Falcon 9.

На сьогодні екіпаж МКС складається з космонавтів "Роскосмосу" Олега Новицького і Петра Дуброва і астронавта NASA Марка Ванде Хай, які прибули на МКС 9 квітня на кораблі "Союз МС-18", а також прибулих на МКС на кораблі Crew Dragon-2 24 квітня астронавтів NASA Меган Макартур і Шейна Кімбро, астронавта Європейського космічного агентства (ESA) Томаса Песке і астронавта Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Акіхіко Хосіде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Білопільська громада залишилася без електропостачання - Сумська ОВА

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА