08:42 29.05.2021

Британська розвідка надає допомогу американським колегам у пошуках джерела поширення COVID-19

3 хв читати
Британська розвідка надає допомогу американським колегам у пошуках джерела поширення COVID-19

Британські спецслужби допомагають США розслідувати, чи не відбувся витік коронавірусу з лабораторії в китайському місті Ухань, повідомило видання The Telegraph.

Високопоставлене джерело в службі безпеки підтвердило, що співробітники британської розвідки співпрацюють зі спецслужбами США, які проводять нове розслідування в спробі встановити правду про пандемію, зазначається в публікації.

"Ми надаємо ті розвіддані, які у нас є щодо Уханю, а також пропонуємо американцям допомогу в тому, щоб підтвердити і проаналізувати будь-які наявні у них дані розвідки" - сказало джерело.

"Те, що потрібно для встановлення істини про спалах коронавірусу - це добре поставлена розвідувальна інформація, а не аналіз, але її важко добути", - додав він.

Як повідомлялося, співробітники американської розвідки інформували Білий дім, що в їх розпорядженні є ще не досліджені дані, пов'язані з джерелом пандемії коронавірусу, повідомила The New York Times з посиланням на високопоставлених чиновників американської адміністрації.

Розвідка має намір використовувати "екстраординарні" комп'ютерні потужності, щоб з'ясувати, чи просочився чи вірус з лабораторії в китайському місті Ухань або поширився в результаті контактів людей із тваринами.

27 травня посольство Китаю в США попередило, що кампанія, відроджена в США, покликана звинуватити Китай у тому, що він є основним джерелом поширення в світі коронавірусу, тільки ускладнить боротьбу з пандемією.

"Політизація відстеження походження вірусу, цього суто наукового питання, не тільки ускладнить пошук його джерела, а й випустить на волю "політичний вірус", що серйозно ускладнить міжнародне співробітництво в боротьбі з пандемією", - йдеться в поширеній заяві офіційного представника посольства Китаю.

Він зазначив, що Китай підтримує всебічне вивчення всіх ранніх випадків захворювання COVID-19 в усьому світі, а також "ретельне розслідування діяльності деяких секретних баз і біологічних лабораторій в усьому світі".

"Такі дослідження і розслідування повинні бути повними, прозорими і заснованими на фактичних даних, і повинні бути доведені до кінця з тим, щоб все стало зрозуміло", - наголосив дипломат.

У середу президент США Джо Байден доручив американським розвідслужбам "подвоїти зусилля" в пошуку джерела походження COVID-19 і відзвітувати про результати протягом 90 днів, йшлося в заяві, розміщеній на сайті Білого дому.

Байден зажадав приділити увагу в доповіді окремим деталям, які можуть зажадати подальшого розслідування, включно з "питанням щодо Китаю".

Раніше представник МЗС КНР Чжао Лицзянь заявив, що в рамках розслідування походження коронавірусу COVID-19 забезпечити доступ фахівців Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на свої об'єкти повинні Сполучені Штати.

Група експертів ВООЗ, яка відвідала Уханьський інститут вірусології, в доповіді про результати дійшла висновку, що витік вірусів з лабораторії інституту "вкрай малоймовірний".

Водночас, Велика Британія разом із США, вкрай критично поставилися до розслідування, проведеного ВООЗ, заявивши, що Китай навмисно відмовив експертам у доступі до даних і зразків.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський підписав закон про збільшення штрафів за порушення правил мобілізації

На покровському та курахівському напрямках від початку доби відбито вже по 14 атак - Генштаб ЗСУ

Спільні проєкти Тайваню та Чехії для надання допомоги українцям унікальні - представник уряду Чехії Копечні

Нічні обстріли росіян призвели до тимчасового відключення світла в 7 областях - Міненерго

Україна націоналізувала два літаки, що належали найбільшому виробнику російської зброї, - СБУ

Затримано власника "Укрдонінвесту" бізнесмена Віталія Кропачова

СБУ й ГУР атакували військово-логістичні об'єкти в Севастополі, Туапсе й Новоросійську - джерело

МВС: Довідка про несудимість не потрібна для оновлення даних у ТЦК

Е-кабінет для військовозобов'язаних має запрацювати з 18 травня - Міноборони України

ДБР затримало прикордонника, який застрелив цивільного, що намагався незаконно перетнути кордон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА