18:24 01.04.2021

В АРМА відбуваються обшуки у справі про заволодіння переданими їм в управління коштами

3 хв читати
В АРМА відбуваються обшуки у справі про заволодіння переданими їм в управління коштами

(оновлена)

Обшуки відбуваються наразі у приміщеннях Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), а також у керівництва відомства, повідомляє народний депутат фракції "Слуга народу" Галина Янченко.

"У АРМА обшуки. Такі самі обшуки тривають і вдома у в. о. голови АРМА Віталія Сигидина, його заступника з питань управління активами Володимира Павленка та начальника управління менеджменту активів Вахтанга Бочоришвілі. Обшуки проводять ДБР спільно з СБУ", - написала Янченко на сторінці у Facebook у четвер.

Пізніше у Державному бюро розслідувань (ДБР) та в Офісі генерального прокурора підтвердили інформацію про обшуки.

"Встановлено, що протягом листопада-грудня 2020 року учасники організованої групи, до складу якої входили посадові особи Нацагентства та адвокати, заволоділи коштами на загальну суму понад $400 тис., які були передані в управління АРМА. Зазначені особи, на підставі підроблених судових рішень, безпідставно перераховували гроші на банківські рахунки осіб, які не мали до них жодного стосунку. Так, 1 квітня 2021 року слідчі ДБР провели низку обшуків у приміщеннях АРМА та за адресами проживання її керівників", - повідомляється на сайті ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення, за даними відомства, - заволодіння грошовими коштами в особливо великих розмірах організованою групою, а також використання підроблених документів та одержання неправомірної вигоди посадовою особою (ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 358, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України).

В Офісі генпрокурора повідомляють про проведення понад 50 одночасних обшуків у Києві та Київській області у цій справі та про заволодіння коштами у розмірі понад $500 тис.

"За даними слідства, учасники організованої групи... протягом листопада-грудня 2020 року заволоділи грошовими коштами, визнаними речовими доказами у низці кримінальних проваджень та переданими в управління АРМА, на загальну суму понад $500 тис., шляхом їх перерахування на підставі підроблених судових рішень на банківські рахунки осіб, які не є учасниками кримінального провадження", - розповіли у відомстві.

За словами Янченко, ще низку епізодів "корупційних оборудок" АРМА розслідує Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

"Весь останній рік я систематично привертала увагу до зловживань АРМА і закликала до негайного перезавантаження керівництва, і навіть зверталась із такою пропозицією до президента України. Крім того, щоб змінити ситуацію я зареєструвала два законопроекти про наведення ладу в АРМА і реформу управління арештованими активами. Ці законопроекти підписали ще 70 народних депутатів. Сподіваюсь, що сьогоднішні події стануть чітким сигналом, що зміни в АРМА потрібні вже і зараз, та достатньою мотивацією, щоб підготовлені законопроекти були нарешті винесені на голосування в залу", - написала вона.

Янченко висловила переконання, що законодавчі зміни зможуть стати запобіжником "від беззаконня та мутних історій АРМА" в майбутньому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА