07:47 30.11.2020

Степанов проінспектував три лікарні в Житомирі, які приймають хворих на коронавірус

3 хв читати
Степанов проінспектував три лікарні в Житомирі, які приймають хворих на коронавірус

У неділю, 29 листопада, міністр охорони здоров'я України Максим Степанов проінспектував лікарні Житомира, які приймають хворих на COVID-19, виявив проблемні моменти - недостатню кількість кисневих точок і відсутність повного доступу медперсоналу до засобів індивідуального захисту.

"Відвідав міську лікарню міста Житомир №1, міської лікарні №2 ім. В.П.Павлусенка і обласну клінічну лікарню ім.О.Ф.Гербачевського. Усі ці медичні установи наразі приймають пацієнтів із COVID-19", - написав міністр на своїй сторінці в Фейсбук у неділю ввечері.

Степанов зазначив, що перші дві лікарні киснем забезпечені повністю і навіть є істотний запас концентраторів: у міській лікарні №1 вільних ліжок з киснем під COVID-19 за станом на зараз - 66, у лікарні №2 - 127.

"Поспілкувався з кількома пацієнтами - жодних проблем із госпіталізацією у них не виникло. З лікарських засобів нічого не докуповують, окрім вітамінів; оптимістично налаштований і медичний персонал, зокрема проблем з надбавками там також немає", - уточнив міністр.

За його словами, в Житомирській обласній лікарні виявилося чимало проблемних питань.

"Під лікування COVID-19 цей заклад було відведено ще 6 листопада, однак договір із Національною службою здоров'я у них досі не підписано. Водночас там вже приймають хворих на коронавірус, станом на сьогодні туди госпіталізовано 11 осіб. Завтра саме з цього питання почну робочий день - дам керівництву НСЗУ доручення щодо термінового укладення відповідного договору", - наголосив Степанов.

Разом із тим міністр наголосив, що з інфекційного контролю в цій лікарні "ситуація жахлива, адже його немає". "Крім того, як мені стало відомо після розмови з лікарями, вони не мають повного доступу до засобів індивідуального захисту, якими заклад забезпечено повністю", - поінформував Степанов.

"Також виявив суттєві проблеми з подачею адекватної статистики по кисневим точкам. Подано було 117, в реальності ж - 66".

Виявилося, що в статистику потрапляють начебто "вільні" кисневі точки, однак вони розташовані у відділеннях, невідведених під лікування COVID-19 (наприклад, реанімаційних, де лікуються хворі з інфарктами або інсультами). Це неприпустимо, адже вони не можуть бути використані під COVID-19. Уже доручив розібратися з цим", - написав міністр.

Степанов повідомив, що це його перше відрядження після хвороби. До цього він намагався відвідувати регіональні медустанови раз на два тижні.

"Я і надалі буду це робити, зокрема без попередження. Мої заступники мають таке саме завдання. Сьогодні з незапланованою інспекцією в Київській області перебувала Ірина Микичак, а в Черкаській області - Віктор Ляшко. Ми постійно перевіряємо якість роботи нашої медичної системи та оперативно виправляємо всі недоліки", - запевнив міністр охорони здоров'я.

Як повідомлялося, 27 листопада в лікарні у Львівській області два пацієнта на ШВЛ померли через відсутність електрики.

Степанов 29 листопада, в зв'язку з інцидентом у Львові, анонсував перевірки обладнання "в усіх лікарнях у всій країні".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА