17:26 16.09.2020

РФ має скасувати вироки громадянам України у справі "Хізб ут-Тахрір", негайно звільнити їх і всіх незаконно утримуваних українців

2 хв читати
РФ має скасувати вироки громадянам України у справі "Хізб ут-Тахрір", негайно звільнити їх і всіх незаконно утримуваних українців

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест через неправомірне рішення суду Російської Федерації про вироки сімом громадянам України, фігурантам "другої бахчисарайської групи "Хізб ут-Тахрір".

"Російська Федерація має скасувати рішення суду та негайно звільнити Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України", - йдеться у коментарі МЗС України, оприлюдненому в середу.

Відомство також закликає міжнародне співтовариство відреагувати на "таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакодумства, вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права". Крім того, МЗС просить продовжити активну діяльність із захисту прав і свобод жителів Кримського півострова та посилити тиск на РФ, зокрема санкційний.

У відомстві пояснили, що всі зазначені громадяни України були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, звинувачені за ст. 205.5 КК РФ "Організація та участь у терористичній діяльності" і в порушення норм міжнародного права незаконно переміщені на територію Росії до м. Ростова-на-Дону.

Досудове слідство та судовий процес також відбувалися з численними процедурними порушеннями.

"Жахливі терміни ув’язнення за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим", - наголосили в міністерстві.

Як повідомлялося, кримські татари, фігуранти справи так званої другої бахчисарайської групи "Хізб ут-Тахрір", отримали максимальні терміни покарання в колонії суворого режиму: Марлен Асанов - 19 років, Мемет Белялов - 18 років, Сервер Муставаєв - 14 років, Едем Смаілов - 13 років, Сайран Салієв - 16 років, Тимур Ібрагімов - 17 років, Сервер Зекер'яєв - 13 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

Війська РФ обстрілювали Нікопольський район Дніпропетровської області, є пошкодження

Ворог за добу втратив 1030 осіб

У Харківській області один трактор підірвався на міні, а в інший влучив ворожий дрон

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА