22:01 22.04.2020

Аваков назвав неприпустимою позицію мера Івано-Франківська щодо осіб ромської національності

2 хв читати
Аваков назвав неприпустимою позицію мера Івано-Франківська щодо осіб ромської національності

Заяви міського голови Івано-Франківська Руслана Марцинківа, який 22 квітня під час оперативної наради вимагав у примусовому порядку вивезти з Івано-Франківська в Закарпатті осіб ромської національності, є порушенням прав людини і мають ознаки ксенофобії.

Про це йдеться в заяві МВС України, розміщеній в соцмережі Фейсбук.

"Позиція міського голови неприпустима! Національна поліція - не каральна машина, пан міський голова, Україна – не "совок", Франківськ - не князівство", - сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У МВС заявили про неприпустимість ділити громадян за етнічною ознакою. "Міський голова не має права і не буде давати незаконні вказівки поліції щодо поводження з особами різних національностей. Перед Законом усі рівні!", - підкреслили в МВС.

У МВС також нагадали Марцинківу, що згадані ним особи ромської національності є такими ж громадянами держави Україна, як і сам мер. "Їх права захищені Конституцією України. А висловлювання міського голови мають ознаки порушення прав громадян з релігійної, расової або національної приналежності", - підкреслюється в повідомленні.

Як повідомлялося, поліція Івано-Франківської області почала розслідування за фактом висловлювань міського голови Івано-Франківська Руслана Марцинківа, який зажадав від поліцейських вивезти з міста представників ромської спільноти, повідомляє прес-служба Нацполіції.

"Неприпустимо, коли посадова особа дозволяє собі спілкуватися мовою ворожнечі. Ніхто не має права дискримінувати людей за будь-якою ознакою, зокрема і за національною або етнічною приналежністю. Особливо обурює, що з цією метою намагалися використовувати поліцію", - заявив глава Нацполіції Ігор Клименко.

"Підкреслюю, що поліцейські насильно не змушували осіб ромської народності залишати територію області і нікуди їх не перевозили. Переконаний, що слідчі поліції під час досудового розслідування детально розберуться в цій ситуації. Я закликаю всіх громадян до взаємоповаги і толерантного ставлення", - додав він.

За фактом висловлювання мера слідчі поліції Івано-Франківської області розпочали кримінальне провадження за ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У понеділок в Україні, крім західних областей, подекуди невеликий дощ - Укргідрометцентр

Повідомлено про підозру чоловіку, який кинув гранату в поліцейського в Броварах - поліція

США запропонували Ізраїлю розвіддані, щоб уникнути вторгнення в Рафах - ЗМІ

Глядачі України на Євробаченні-2024 поставили найвищі бали Швейцарії, Хорватії та Ірландії

Мінкультури подякувало Alyona Alyona & Jerry Heil за гідне представлення України на Євробаченні-2024

Однією з цілей наступу РФ у Харківській області, можливо, є створення "буферної зони" для захисту Бєлгорода - ISW

ППО знищила ворожий БПЛА у Дніпропетровській області - голова ОВА

Унаслідок обстрілу Новоселівки Першої поранено людину - голова Донецької ОВА

Зеленський у День матері подякував українкам за їхню важку працю, доброту й надзвичайну мужність у складний для країни час

На Харківщині за добу внаслідок обстрілів загинули троє мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА