20:27 13.04.2020

Загрози для ЧАЕС та сховища відпрацьованого палива немає, стверджують у ДСНС

3 хв читати
Загрози для ЧАЕС та сховища відпрацьованого палива немає, стверджують у ДСНС

У зоні відчуження Чорнобильської АЕС підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій України спільно зі співробітниками лісової охорони Держагентства з управління зоною відчуження продовжують гасіння пожеж у чотирьох лісництвах, при цьому загрози для ЧАЕС, сховища відпрацьованого палива та інших важливих об'єктів немає, запевняють у ДСНС.

"Наразі основні зусилля зосереджені на тому, щоб зупинити поширення і локалізувати окремі осередки пожеж у Корогодському, Денисовецькому, Дитятському та Паришівському лісництвах... Нині загрози для ЧАЕС, сховища відпрацьованого палива та інших критичних об'єктів зони відчуження немає", - наголосив директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС Володимир Демчук у відеозверненні, оприлюдненому на сторінці служби в сервісі YouTube в понеділок увечері.

Раніше в понеділок член громадської ради в Держагентстві України з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко заявив, що природна пожежа на території зони відчуження ЧАЕС дісталася до відселеного м. Прип'яті й наблизилася на відстань майже 2 км до сховища радіоактивних відходів "Підлісний".

"Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території… Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів "Підлісний", де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони та від самої ЧАЕС", - написав Ємельяненко на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Він наголосив, що чорнобильські пожежі гасять уже десятий день, а вогонь, незважаючи на роботу рятувальників, вільно переміщається через вітер "і зараз дістався до міста Прип'яті й небезпечних об'єктів зони відчуження".

Згідно з онлайн-ресурсом NASA FIRMS (Fire Information for Resource Management System, https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:14;c:30.1,51.4;d:2020-04-12..2020-04-13), на якому оперативно відображаються дані про пожежі в різних регіонах планети із супутників, вогонь наблизився до проммайданчика нового безпечного конфайнмента (НБК) ЧАЕС на відстань майже 500 м.

Водночас у Держслужбі України з НС заявляють, що станом на 17:00 понеділка, 13 квітня, в зоні відчуження і безумовного (обов'язкового) відселення підрозділи ДСНС спільно з працівниками лісової охорони ДАЗВ продовжують гасіння пожеж на території Корогодського і Денисовецкого лісництв.

"Пожежу на території Котовського лісництва ліквідовано. Спостерігається горіння трав’яного настилу та лісової підстилки окремими осередками... Основні зусилля зосереджено в Денисовицькому лісництві поблизу населеного пункту Новий Мир, де відмічається поширення горіння трав’яного настилу та лісової підстилки", - йдеться у зведенні на сайті ДСНС.

За даними служби, на всіх оперативних ділянках працює важка інженерна техніка ДСНС для облаштування протипожежних розривів і забезпечення доступу пожежної техніки до місць гасіння.

Водночас, за інформацією ДСНС, радіаційний фон у м. Києві та Київській області в межах норми і не перевищує природних фонових значень (м. Київ - 0,011 мР/год, Київська область - у межах 0,012 мР/год за допустимого фону 0,05 мР/год).

"У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення рівні потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінилися (м. Чорнобиль – 0,020 мР/год за допустимого рівня до 0,055 мР/год)", - ідеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА