12:51 20.01.2020

До кінця 2020 року в Україні не залишиться шкіл без туалетів у приміщенні - Новосад

2 хв читати
До кінця 2020 року в Україні не залишиться шкіл без туалетів у приміщенні - Новосад

Міністр освіти і науки Ганна Новосад заявляє, що до кінця 2020 року в Україні не залишиться шкіл, які не мають туалетів у приміщенні.

"Дедлайн - це кінець 2020 року. По хорошому, тих коштів, які їм виділяли в 2019 році, й співфінансування області мало б вистачити, щоб закрити це питання. Ще момент, що ми не давали кошти на ті малокомплектні заклади, які мають менше ніж 25 людину, оскільки передбачається, що їх оптимізовуватимуть", - повідомила Новосад в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на запитання, коли в Україні не залишиться шкіл, які не мають вбиральні в приміщенні.

Вона зазначила, що уряд продовжує політику під назвою "Гідність дитини" з побудови теплих туалетів, і на 2020 рік передбачено і віддано на місця 55,3 млн гривень на ці цілі.

Серед іншого, міністр поділилася статистикою про архітектурну доступність шкіл для дітей з особливими освітніми потребами.

Зокрема, за даними Міносвіти, в України 11 650 шкіл (77% від загальної кількості), в яких забезпечено безперешкодний доступ для осіб з особливими потребами на перший поверх, всього 72 заклади доступні до другого поверху, 50 закладів - до третього поверху і лише 18 шкіл - до четвертого.

"У тих школах, які наразі будують з нуля, принаймні в більшості шкіл, де я була, є ліфти. Але якщо ми говоримо про старі школи, то піднятися вище, ніж перший поверх, досить складно", - зазначила Новосад.

За її словами, в Україні 9 тис. 406 шкіл обладнані пандусами та поручнями, ліфти і підйомники є тільки в 95 закладах і спеціально обладнані туалетні кімнати є в 775 школах.

"Ті ресурси, які ми вкладатимемо в 2020 році в школи і контролюватимемо їх, будуть спрямовані й на наявність інклюзивності в тих архітектурних рішеннях, які пропонуватимуть школи", - наголосила міністр.

Новосад зазначила, що обладнати кожну зі шкіл ліфтами, які піднімали б на всі поверхи, буде складно, але можна по-різному облаштовувати освітній простір, щоб в умовах обмежених ресурсів однозначно були доступні перший і другий поверхи, а там вже забезпечено все необхідне для навчання дітей з особливими освітніми потребами.


Повний текст інтерв'ю з Новосад буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель і Макрон закликають Ізраїль відмовитися від операції в Рафаху

На фронті загинув учасник Олімпійських ігор-2016, дворазовий чемпіон Європи з важкої атлетики Пєлєшенко - НОК України

Законопроєкт про підвищення акцизів на тютюнові вироби буде ухвалено в другому читанні - профільний парламентський комітет

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ - заява МЗС

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

Шмигаль обговорив із новим прем'єром Ісландії Бенедіктссоном зміцнення співпраці

Оголошення РФ про навчання з нестратегічними ядерними силами - ще один доказ безвідповідальної поведінки Кремля - Стано

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА