16:08 18.08.2019

Семеро колишніх глав МВС Естонії закликають нинішнього міністра подати у відставку

2 хв читати
Семеро колишніх глав МВС Естонії закликають нинішнього міністра подати у відставку

Семеро колишніх міністрів внутрішніх справ Естонії звернулися до нинішнього глави МВС, лідера Консервативної народної партії Марта Гельме (Mart Helme) із закликом подати у відставку у зв'язку зі скандалом навколо керівника департаменту поліції і прикордонної охорони Ельмара Вагера (Elmar Vaher).

Як повідомлялося, правління найбільшої в Естонії опозиційної Партії реформ на засіданні в суботу ухвалило рішення ініціювати скликання позачергового засідання парламенту, на якому мають намір висловити недовіру прем'єр-міністру країни Юрі Ратасу.

Рішення реформістів викликане скандалом навколо голови департаменту поліції і прикордонної охорони Вахера, коли міністр фінансів Гельме (Martin Helme), що заміщав минулого тижня свого батька, міністра внутрішніх справ Гельме (Mart Helme), спробував відправити у відставку Вахера.

"Ми звертаємося до вас, оскільки непокоїмося за Естонію. Дії і заяви останніх днів вас і вашого сина і однопартійця, міністра фінансів Мартіна Гельма (Martin Helme), завдають шкоди репутації та безпеці Естонії. Ви перейшли червону лінію в Естонії", - йдеться у зверненні, розісланому в неділю у ЗМІ.

За словами екс-міністрів, в Естонії "неприйнятні методи німецьких чи радянських слідчих органів 1930-х років". Однак, на думку авторів заяви, саме так вчинив міністр фінансів Мартін Гельме, син глави МВС.

Вони заявили, що Гельме-молодший підготував у письмовій формі заяву про відставку Вахера та інші документи за підписом канцлера МВС Лаурі Лунга. Однак останній запевняє, що ніхто з ним на цю тему не розмовляв.

Гельме-молодший обґрунтував своє рішення про звільнення Вахера тим, що той повідомив співробітникам відомства про можливі скорочення особового складу у зв'язку з очікуваними скороченнями державного бюджету, хоча підстав для такої заяви не було.

"Такі дії характерні для репресивної влади, якій немає місця в Естонії. На жаль, ви також не засудили цю поведінку. Навпаки, ви стали її виправдовувати і захищати. В Естонії немає місця звільненню чиновників в інтересах партійної політики", - пишуть колишні міністри.

На їхню думку, добровільний відхід глави МВС у відставку стане чітким сигналом, що його поведінка не стала новою нормою в Естонії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА