21:15 12.07.2019

Зеленський розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання зобов'язань щодо поліпшення екології і закликав "фінансово вибачитися" перед хворими

3 хв читати
Зеленський розкритикував "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання зобов'язань щодо поліпшення екології і закликав "фінансово вибачитися" перед хворими

Президент України Володимир Зеленський розкритикував Криворізький гірничо-металургійний комбінат ПАТ "ArcelorMittal Кривий Ріг" за невиконання вчасно зобов'язань щодо поліпшення екологічної ситуації в регіоні і настійно закликав надати адресну фінансову підтримку тим людям, які постраждали через шкідливі викиди в атмосферу.

"Якщо ця програма перенесена на 5 років і не узгоджена з громадянами, я хотів би вас запитати, чи можете ви розглянути якесь фінансове відшкодування криворіжцям, які постраждали протягом п'яти років, допомогти їм з лікуванням? Я думаю, що мерія може допомогти нам знайти список людей, які за ці роки, на жаль, захворіли онкологічними захворюваннями", - сказав він на нараді з питань екологічної ситуації в Кривому Розі і Дніпропетровській області в п'ятницю в Кривому Розі.

За словами Зеленського, за останні 5 років у Кривому Розі в середньому з'явилося плюс 25 тис. людей, які захворіли на онкозахворювання в тому чи іншому вигляді.

"Я дуже точно і доступно висловлююсь: ми говоримо про фінансову допомогу цим людям, у тій чи іншій сумі, в залежності від ступеня захворювань. Можливо, комусь не потрібна допомога, це забезпечені люди, але думаю, що в більшості своїй така допомога нікому б не завадила. Тому ми говоримо конкретно про список цих людей, про паспортні дані та про конкретне фінансове вибачення перед цими людьми, я саме так хотів сформулювати", - підкреслив він.

Зеленський зазначив, що ще в 2016-2017 роках підприємство, зокрема, мало вивести з експлуатації мартенівський цех і зупинити двохванний сталеплавильний агрегат. Він вказав, що в Офіс президента приходить величезна кількість звернень, "відеопривітань" від жителів Кривого Рогу, а на комбінат не допускають перевіряючих.

Заступник генерального директора підприємства Олександр Іванов розповів, що за 13 років після зміни власника підприємство скоротило на 48% викиди в атмосферу: з 403 тис. тонн до 208 тис. тонн, скиди зливових і стічних вод скоротилися на 80%.

"Ми вклали у виробництво близько $ 4,4 млрд. За цей період були виведені з експлуатації агрегати, які не відповідають українським та міжнародним нормам, введені в експлуатацію агрегати, які відповідають таким нормам. Наша головна проблема - це мартен. Якщо говорити про інші шість заходів, то це, в основному, проекти. Перенесення термінів проектів, як правило, пов'язане з тим, що гроші є, але проблема в кваліфікації підрядника, який виконує ці проекти", - пояснив він.

Іванов зазначив, що план модернізації комбінату частково відображений у міській та обласній програмі. "Можна нас обвинувачувати за те, що ми з 48 пунктів не виконали 6. Проте, ми плануємо в наступні 5 років інвестувати в виробництво $ 1,8 млрд додатково, і це будуть наші природоохоронні заходи", - зазначив він.

Зеленський відреагував на це наступним питанням: "Чому кількість ракових захворювань в Кривому Розі повинна залежати від ваших стратегічних планів? Ви ж це все робите для людей, і люди у вас там працюють".

Заступник глави Офісу президента Олексій Гончарук зазначив, що "ArcelorMittal Кривий Ріг" - велика компанія, до якої держава ставиться з величезною повагою як до великого платника податків, творця робочих місць і інвестора. "Питання в тому, що ми потім платимо за це життям і здоров'ям людей", - вказав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА