13:04 30.06.2019

УГКЦ знову проситиме у Риму статус патріархату - архієпископ Святослав

2 хв читати

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук) під час липневої зустрічі в Римі обговорюватиме з Папою Римським Франциском питання отримання від Ватикану статусу патріархату.

"Ми просимо його (понтифіка - ІФ) про це на кожній зустрічі, зокрема коли говоримо про те, як ми живемо... З нашого боку ми робимо все, щоб функціонувати як патріарша церква. А питання визнання (нестворення чи проголошення) - це питання, яке належить до вирішення Вселенського Архієрея, і ми поважаємо свободу його рішення", - повідомив глава УГКЦ в інтерв'ю" Релігійно-інформаційній службі України ".

"Для нас патріархат - це не тільки якийсь титул чи звання, а перш за все - спосіб існування... Наш спосіб упорядкувати пастирське життя відповідає способу існування саме патріарших структур... Очевидно, що ми в спілкуванні з Апостольською столицею, але центр глобальної єдності нашої Церкви відбувається через предстоятеля. Тому наші єпископи з усього світу відповідають не тільки за свою єпархію, а й за всю нашу церкву в усьому світі. тобто коли потрібно вибрати нового єпископа для Австралії, то наші єпископи з усього світу шукають кращого кандидата і голосують за цей вибір. Тому це спосіб існування як патріаршої церкви", - заявив архієпископ Святослав.

Він наголосив, що саме глава УГКЦ "освячує щорічно миро для всієї церкви". "Ми не беремо миро з Ватикану чи деінде. Глава церкви освячує миро в Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять у будь-якій частині світу, помазують миром, яке було освячено в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві" , - повідомив предстоятель УГКЦ.

За його словами, вживання в деяких документах УГКЦ і під час літургії титулу патріарха - це вже традиція, "тому що народ має право на це - молитися за патріарха, і така термінологія відповідає нашій церковнослов'янській традиції", а "термінологія верховного архієпископства походить із грецького світу, і вона до кінця не відповідає нашим реаліям".

Раніше архієпископ Святослав повідомляв, що Франциск запрошує ієрархів УГКЦ на зустріч, яка відбуватиметься в Римі 5 і 6 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА