16:27 27.02.2019

У справі про закупівлю озброєння Генпрокуратура розслідує несплату податків на 22 млн грн, а НАБУ встановить наявність розкрадання - Луценко

3 хв читати
У справі про закупівлю озброєння Генпрокуратура розслідує несплату податків на 22 млн грн, а НАБУ встановить наявність розкрадання - Луценко

Генеральна прокуратура України розслідує факт несплати податків у сумі 22 млн грн компанією "Оптимумспецдеталь", а Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) у свою чергу за підслідністю встановить, чи відбувалось розкрадання, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Якщо політичний ажіотаж, піднятий у Верховній Раді, і розголошення даних досудового слідства не завадять нам, то ми продовжимо допити, що тривають останнім часом, і після остаточного встановлення збитків Державною фіскальною службою, вручимо підозру, візьмемо за необхідності майно і притягнемо до кримінальної відповідальності через суд усіх, хто задіяний у цих схемах", - сказав Ю.Луценко на брифінгу в середу в Києві.

Він наголосив, що обсяг збитків від несплати податків становить 22 млн грн, і вважає, що цю суму вдасться повернути до бюджету.

Генпрокурор висловив сподівання, що НАБУ в рамках своєї компетенції також надасть відповідь суспільству в цій справі, а в цьому випадку йдеться про можливе розкрадання коштів в особливо великих розмірах, а також оцінка діяльності керівників оборонпрому.

Ю.Луценко пояснив, що в повноваженнях Генпрокуратури - оцінити збитки, завдані бюджету внаслідок несплати податків через використання фіктивних по суті підприємств контрагентів.

"Якщо говорити простою мовою, то підприємство дійсно постачало вузли і агрегати... У мене запитання лише одне - коли люди "Оптимумспецдеталь" отримали кошти, чи сплатили вони податки? Стверджую - ні, не сплатили, вони використовували фіктивні підприємства для переведення грошей у готівку і розділили між собою, у зв'язку з цим наше завдання повернути до бюджету несплачені податки", - наголосив він.

За його словами, найближчими днями Генпрокуратура очікує остаточних підрахунків від ДФС щодо суми збитків.

"Ця сума буде пред'явлена в підозрі керівництву "Оптимумспецдеталь", і ми зробимо все, щоб цю суму повернули до держбюджету", - зазначив Ю.Луценко.

Він також додав, що у слідства немає інформації про те, що якісь деталі вийшли з ладу під час експлуатації, жодних скарг від військових не надходило.

Генпрокурор розповів, що слідство допитало керівника "Оптимумспецдеталь" Володимира Волохача. "Він визнав, що мав справу з фіктивними структурами, а реальним власником, який керував цими підприємствами, за зібраними нами доказами, був пан Рогоза (Андрій Рогоза - ІФ), який фактично організовував роботу, доставку деталей, їх обробку на підприємство "Ренал" і в подальшому продаж оборонному комплексу", - сказав генпрокурор.

Водночас Ю.Луценко додав: "До цих двох посадових осіб у рамках нашої підслідності є запитання щодо несплати податків".

На своїй сторінці в соцмережі Facebook із цього приводу Ю.Луценко написав: "Бездумний розпродаж військової техніки у період до 2014 року призвів до гострої нестачі запасних частин і вузлів для ремонту танків, БТР, артилерії тощо. Не секрет, що ці запчастини контрабандно ввозять для потреб оборонпрому. Вважаю це прийнятним в умовах країни, що воює".

Як повідомлялося, команда журналістських розслідувань Bihus.Info продемонструвала 25 лютого фільм, в якому стверджується, що Ігор Гладковський, син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом із Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки постачали оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними у 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА