16:31 27.12.2018

Заарештованому в Москві гендиректору ІСД посилили обвинувачення в розкраданні коштів ЗЕБ, продовживши термін під вартою

4 хв читати
Заарештованому в Москві гендиректору ІСД посилили обвинувачення в розкраданні коштів ЗЕБ, продовживши термін під вартою

Басманний райсуд Москви задовольнив клопотання слідчого Головного слідчого управління (ГСУ) Слідчого комітету Російської Федерації (СКР) щодо продовження терміну арешту генерального директора корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) та колишнього власника російського футбольного клубу "Кубань" Олега Мкртчана, якого обвинувачують в особливо великому шахрайстві, до 12 місяців, повідомляє газета "Коммерсант" у четвер.

Під час засідання представник СКР повідомив, що слідство у справі завершено, а провина фігуранта підтверджується оперативними матеріалами, свідченнями свідків і т. п. Нині обвинувачуваний разом зі своїм захистом ознайомлюється з матеріалами справи, які нараховують 79 томів.

За даними газети, завершивши розслідування кримінальної справи О.Мкртчана, СКР суттєво посилив раніше пред'явлене йому обвинувачення. Якщо раніше гендиректору ІСД інкримінували розкрадання 1 млрд руб., виділених Зовнішекономбанком (ЗЕБ), то тепер - 85 млрд руб. При цьому ЗЕБ позовні вимоги до обвинуваченого у рамках розслідування не заявляв.

Водночас зазначено, що захист О.Мкртчана домагався його переведення із СІЗО під домашній арешт, але йому було відмовлено під приводом, що в цьому разі обвинувачений може переховуватися від слідства та суду. Адвокат Володимир Аверін заявив, що кримінальна справа була побудована на рапорті співробітників управління "К" ФСБ, що само по собі не дає підстав для арешту. Крім того, адвокат поставив під сумнів твердження слідства про те, що його підзахисний був причетний до отримання та розкрадання кредиту ЗЕБ. "Укладав кредитний договір із кіпрською компанією Margit Holding Ltd. Зовнішекономбанк, а не пан Мкртчан", - заявив у суді адвокат.

Кримінальну справу стосовно О.Мкртчана за ч. 4 ст. 159 КК РФ (шахрайство в особливо великому розмірі) ГСУ СКР порушив 5 лютого 2018 року. Того самого дня йому було пред'явлено обвинувачення та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За первинною версією слідства, гендиректор ІСД начебто залучив декілька кредитів ЗЕБ для розвитку підприємств, що входять до союзу, проте частину грошей - понад 1 млрд руб. - вивів на підконтрольний йому офшор, витративши згодом на свої особисті проекти. При цьому, вважає СКР, бізнесмен кілька років платив відсотки за кредитом, щоб ввести в оману керівництво ЗЕБ щодо своїх намірів викрасти грошові кошти.

Після закінчення розслідування О.Мкртчану пред’явлено обвинувачення в розкраданні 85 млрд руб. під час реалізації контракту із ЗЕБ.

За версією близьких до підприємця осіб, ситуація виглядає інакше. Так, у 2011 році ЗЕБ схвалив видачу кредиту своїй кіпрській компанії Margit Holding Ltd., зареєстрованій в Москві, на 85 млрд руб. Потім Margit Holding Ltd. з 2011-го по 2016 рр. різними траншами переказала ці гроші на розвиток Алчевського металургійного комбінату (Луганська обл.) під заставу акцій комбінату. Частково на ці гроші на території комбінату було побудовано власну електростанцію, придбано нове обладнання і модернізовано старе.

О.Мкртчан, будучи гендиректором ІСД, володів 25% "мінус" 1 акцією корпорації, ЗЕБ - рештою акцій. До 2014 року, коли в Україні відбулася зміна влади, О.Мкртчан від імені комбінату заплатив банку $40 млн як відсотки за кредитом. Здійснювати ж платежі в 2014-2016 рр. стало неможливо через військові дії на території самопроголошеної "ЛНР". У результаті в 2016 році Margit Holding Ltd. переуступала право вимоги боргу НКО "Фонд промислових активів" (також стовідсоткова "дочка" ЗЕБ), що займається проблемними промисловими активами.

За даними джерел газети, під час слідства було допитано, зокрема під час очних ставок з О.Мкртчаном, представників ЗЕБ, які заперечували факт розкрадання грошових коштів і відмовилися вважати себе потерпілою стороною. З ними солідарний і адвокат В.Аверін. Він стверджує, що ЗЕБ, Margit Holding Ltd. та меткомбінат у 2016 році уклали додаткову угоду за кредитним договором, який спливає в 2020 році, тому до того часу про розкрадання якихось грошових коштів мови не може бути.

"І хоча ЗЕБ позовні вимоги до обвинуваченого не заявляв, СКР через Басманнй райсуд для погашення збитку заарештував ТОВ "Ревякінський металургійний комбінат" (Тульська обл.) і "Ставсталь" (Невинномиськ, Ставропольський край). Проте, стверджують в оточенні обвинуваченого, в Мосміськсуді з'ясувалося, що ці активи вже не належать Мкртчану, передбачається, що обтяження з них знімуть у лютому наступного року. Крім того, за даними газети, як речдоки у пана Мкртчана було вилучено два стільникові телефони, розмови через які прослуховувала ФСБ. У ЗЕБ від коментарів утрималися", - констатується в матеріалі "Коммерсанта".

ІСД засновано в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу. До складу корпорації входять Алчевський меткомбінат (розташований на неконтрольованій Україною території), Дніпровський меткомбінат, меткомбінат Dunaferr та ISD-Huta Czestochowa.

Крім того, раніше О.Мкртчану належав краснодарський ФК "Кубань", проте в 2016 році він передав його владі краю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА