08:05 04.12.2018

Зовнішня політика Росії і її агресія в Керченській протоці - в порядку денному зустрічі глав МЗС країн НАТО

3 хв читати
Зовнішня політика Росії і її агресія в Керченській протоці - в порядку денному зустрічі глав МЗС країн НАТО

Дводенна зустріч міністрів закордонних справ держав-членів НАТО відкриється у вівторок у Брюсселі в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу для обговорення "широкого спектра викликів безпеки", - заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

"Насильницький екстремізм на Близькому Сході і в Північній Африці, триваюча нестабільність в Афганістані і дестабілізуюча поведінка Росії. Ми обговоримо договір про РСМД", - перерахував генсек НАТО центральні теми, знайомлячи напередодні на прес-конференції представників ЗМІ з програмою міністерських нарад Північноатлантичної ради на рівні глав МЗС.

При цьому істотну частину виступу Є.Столтенберга присвячено позиції НАТО стосовно зовнішньої політики Росії. Він знову заявив, що не бачить виправдань застосування військової сили російською стороною проти України в Керченській протоці. "Немає виправдань для подібного застосування сили", - сказав генсек.

"Ми закликаємо до спокою і стриманості", - зазначив Є.Столтенберг. Він укотре повторив, що "Росія повинна звільнити українських моряків і кораблі і забезпечити вільне судноплавство в Керченській протоці і Азовському морі".

При цьому генсек НАТО у відповідь на прохання прокоментувати заклики Києва до альянсу направити кораблі в Азовське море, пояснив, що НАТО за останній час і так вже посилило свою присутність у Чорного моря.

"НАТО вже наростило свою присутність у Чорному морі: наприклад, кораблі НАТО проводили в морі значно більше днів цього року і в попередньому", - повідомив він, додавши, що в альянсі продовжать вивчати ситуацію в регіоні з урахуванням інциденту в Керченській протоці.

У вівторок Північноатлантична рада проведе нараду за участю глав зовнішньополітичних відомств Грузії і України.

Є.Столтенберг знову висловив точку зору, що "Росія ставить під загрозу існування ДРСМД", і заявив про розробку Росією нових ракет, які підривають, на його думку, дану угода. Водночас, за словами генсека, США повністю виконують умови ДРСМД.

"Нових американських ракет в Європі немає, але є нові російські ракети. Росії слід негайно вжити заходів, щоб гарантувати повне дотримання договору прозорим і шляхом, що підлягає перевірці", - продовжив генсек.

Він заявив, що альянс моніторить зміни у військовому потенціалі Росії. "Ми будемо ретельно аналізувати і вже сьогодні проводимо моніторинг і оцінку військового будівництва Росії. Тому ми здійснюємо найбільшу адаптацію і посилення нашої колективної оборони з часів закінчення "холодної війни". Ми забезпечуємо високу готовність наших сил, розгортаємо сили в східній частині НАТО і бачимо, що європейські країни альянсу і Канада підвищують свої інвестиції в оборону. Крім цього, ми ретельно оцінюємо ракетні сили Росії, забезпечуємо захист від них і захист держав-членів", - сказав Є.Столтенберг.

Він зазначив, що альянс не прагне "дзеркально" відповідати на посилення російських збройних сил. "Ми не прагнемо відповідати дзеркально. Ми реагуємо пропорційно і зваженим чином", - пояснив глава НАТО.

Разом з тим він вважає, що діалог з російською стороною необхідно продовжувати навіть в тому випадку, якщо відносини в найближчому майбутньому не будуть поліпшуватися. "Навіть якщо ви не вірите в те, що відносини з Росією можуть покращитися в доступному для огляду майбутньому, нам потрібен політичний діалог", - підкреслив генсек альянсу.

Є.Столтенберг вказав також на необхідність в умовах зростаючої напруженості між альянсом і РФ контактувати, щоб не допускати виникнення конфліктних ситуацій. Він нагадав, що в рамках Ради Росія-НАТО сторони інформують одна одну, зокрема, щодо військових навчань, і обговорюють питання, пов'язані, наприклад, з ДРСМД.

Глава альянсу зазначив двосторонні контакти на військовому рівні. "Я вітаю, що командувач об'єднаними силами альянсу в Європі американський генерал Кертіс Скапаротті зустрічався з начальником Генштабу ЗС Росії Валерієм Герасимовим. Вони продовжують підтримувати прямий контакт, який я вважаю корисним для всіх нас", - сказав Є.Столтенберг.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

У Кропивницькому пожежа на підприємстві, інформація про постраждалих уточнюється - ДСНС

В Україні очікуються нічні заморозки на поверхні ґрунту

ГУР про скупчення РФ угруповання військ на північному напрямку: Все відомо, опрацьовуються необхідні дії та рішення з боку України

У Києві станція метро "Поштова площа" працює у звичайному режимі, ризиків підтоплення немає - КМДА

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА