08:58 29.11.2018

Федеріка Могеріні назвала неприйнятним застосування Росією сили в районі Керченської протоки

2 хв читати
Федеріка Могеріні назвала неприйнятним застосування Росією сили в районі Керченської протоки

ЄС висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з небезпечним зростанням напруженості в Азовському морі і Керченській протоці в останні дні, що призвело до захоплення Росією українських суден і пораненню кількох українських військовослужбовців, заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

"Ми стурбовані цим застосуванням сили Росією, яка на тлі зростаючої мілітаризації в цьому районі є неприйнятною", - йдеться в заяві високого представника ЄС із закордонних справ, поширеній увечері в середу в Брюсселі.

У ній виражаються очікування ЄС, що "Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку в Азовське море і з нього відповідно до міжнародного права".

"Ми закликаємо всіх до граничної стриманості (...) У цьому контексті ми також настійно закликаємо Росію беззастережно і невідкладно звільнити захоплені судна, їх екіпажі і оснащення", - підкреслюється в документі.

За словами Ф.Могеріні, "незаконне приєднання" Росією в 2014 році Кримського півострова залишається "прямим викликом міжнародній безпеці, що має серйозні наслідки для міжнародного правопорядку, який захищає єдність і суверенітет усіх держав".

"Ми підтверджуємо наше засудження цього порушення міжнародного права. Будівництво Керченського моста є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України", - заявила вона.

"Європейський союз знову заявляє про свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейський союз не визнає і не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова Росією", - відзначає глава європейської дипломатії.

Вона пообіцяла, що Європейський союз продовжуватиме уважно стежити за ситуацією і "має намір діяти належним чином у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Полтавщині двома ракетами, постраждалих немає - голова ОВА

Парламент Естонії підтримав закон про використання заморожених активів РФ на користь України

ХЕРСОН ПІД ОБСТРІЛОМ ВОРОГА - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Світові лідери шоковані замахом на Фіцо, бажають йому одужання

На Дніпропетровщині загинули двоє залізничників після обстрілів ворога

Ворог продовжує атаки вздовж майже всієї лінії фронту, на харківському напрямку зросла інтенсивність бойових дій

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено п'ятиповерхівку, двох людей госпіталізовано - Синєгубов

ЗМІ: Замах на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо скоїв 71-річний письменник Юрай Цинтула

Окупанти вдарили по центру Харкова, є постраждалий - Синєгубов

Зеленський замінив Еміне Джапарову на Ірину Боровець на посаді голови Нацкомісії України у справах ЮНЕСКО - указ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА