07:16 23.02.2018

У Любліні в Музеї концтабору Майданек з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу

1 хв читати
У Любліні в Музеї концтабору Майданек з'явиться пам'ятник українському священику Омеляну Ковчу

Пам'ятник блаженному священномученику Омеляну Ковчу буде побудований в польському місті Люблін на проспекті Мучеників Майданека, біля Музею концтабору Майданек.

Відповідне рішення прийнято одноголосно міською радою Любліна на сесійному засіданні в четвер, повідомив прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

У резолюції сесії сказано, що фігура батька Ковча є "символом об'єднання і примирення людей".

У дозволі на будівництво пам'ятника визначено не тільки місце розташування, але також скульптурне і архітектурне рішення.

Кошти на пам'ятник планується отримати від пожертвувань приватних осіб і організацій.

Омелян Ковч - греко-католицький священик, блаженний Католицької церкви. Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, не дивлячись на заборону окупаційної влади. Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За це навесні 1943 року був заарештований гестапо і ув'язнений в концтаборі "Майданек". Загинув в концтаборі 25 березня 1944 року.

У 2001 році під час пастирського візиту в Україну Папа Римський Іван Павло II проголосив батька Омеляна блаженним священномучеником, а Українська греко-католицька церква - покровителем греко-католицьких священиків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА