08:30 04.01.2018

США спростували свою роль у масових протестах в Ірані

2 хв читати
США спростували свою роль у масових протестах в Ірані

США непричетні до розвитку масових антиурядових протестів в Ірані, заявила американський постпред в ООН Ніккі Хейлі. Про це повідомляє Reuters.

Хейлі зазначила, що звинувачення на адресу США, які стосуються інспірації протестів є "нонсенсом". "Демонстрації є повністю спонтанними. Вони практично в кожному місті Ірану. Це яскрава картина повстання довго гнобленого народу проти своїх диктаторів", - сказала вона.

У свою чергу, секретар Ради безпеки Ірану Алі Шамхані, 2 січня назвав організаторами протестів влади США, Великобританії і Саудівської Аравії.

Масові протести в Ірані почалися 27 грудня і охопили як великі міські центри - Рей, Мешхед, Тегеран - так і малі міста. Подібні акції є найбільшими з 2009 року. Демонстранти вийшли під антиклерикальними і антиурядовими гаслами, протестують проти падіння рівня життя, високих цін і зовнішньополітичного курсу країни, орієнтованого на підтримку дружніх рухів і урядів в локальних конфліктах на Близькому Сході грошима і прямою військовою допомогою в локальних конфліктах, таких, як Ємен і Сирія.

Внаслідок зіткнень з поліцією загинули понад 20 людей, включаючи і демонстрантів, і співробітників сил безпеки. Влада заблокувала доступ до популярних соціальних мереж, за допомогою яких координуються повсталі, проте протести тривають. Армія заявила свій нейтралітет. США висловили підтримку демонстрантам і закликали ООН зібратися на екстрені сесії в Нью-Йорку і Женеві з приводу ситуації в Ірані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА