15:45 19.05.2015

Уряд України ініціативою про мораторій на виплату зовнішнього боргу просить приватних кредиторів приєднатися до підтримки країни

2 хв читати
Уряд України ініціативою про мораторій на виплату зовнішнього боргу просить приватних кредиторів приєднатися до підтримки країни

Уряд України вносить до Верховної Ради законопроекти про надання йому права у разі необхідності припинити виплати власникам міжнародних боргових зобов'язань у зв'язку зі складною економічною ситуацією і з метою захисту від можливої атаки недобросовісних кредиторів, йдеться в заяві Кабінету Міністрів у вівторок.

"У разі атаки недобросовісних кредиторів на Україну цей мораторій захистить активи держави і державного сектора", - наголошується в заяві.

"Слід зазначити, що надання такого права уряду України ніяк не впливає ні на стабільність банківської системи країни, ні на курс української гривні. Але ухваленням цього закону ми просимо наших іноземних приватних кредиторів приєднатися до підтримки України і розділити з нами важкий тягар", - наголошується в документі.

Кабмін нагадує, що чотирирічна програма з Міжнародним валютним фондом (МВФ) передбачає виділення $17,5 млрд і додатково $7,2 млрд фінансування двосторонніх партнерів та міжнародних фінансових організацій, проте в період її дії необхідно заощадити ще $15,3 млрд виплат за зовнішнім комерційним боргом, для чого і ініційовані переговори із зовнішніми кредиторами.

"Без потужної участі комерційних кредиторів Україна не зможе стабілізувати ситуацію і повернутися до економічного зростання у 2016 році", - зазначає уряд.

Він також наголошує, що будь-який мораторій, оголошений відповідно до нового закону, в майбутньому не вплине на двосторонні та багатосторонні боргові зобов'язання, а так само не впливатиме і на внутрішні зобов'язання. "Дія закону направлена на ті зовнішні суверенні прямі і гарантовані зобов'язання, що окреслені в периметрі (відповідної постанови про внесені у переговори про реструктуризацію боргові зобов'язання - ІФ) (крім двох державних банків і "Укрзалізниці"), - зазначається в заяві Кабміну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА