09:44 12.05.2015

МЗС: "Паради" 9 травня на окупованих територіях Донбасу - грубе порушення Мінських угод

2 хв читати
МЗС: "Паради" 9 травня на окупованих територіях Донбасу - грубе порушення Мінських угод

Міністерство закордонних справ України розглядає проведення так званих "військових парадів" 9 травня у Донецьку та Луганську, як грубе порушення Мінських угод, йдеться в заяві, опублікованій в понеділок на офіційному сайті відомства.

"Розглядаємо підготовку та проведення 9 травня ц.р. у Донецьку та Луганську т.зв."військових парадів", під час яких були продемонстровані 155 мм гаубиці 2А65"Мста-Б ", 122 мм гаубиці 2С1 "Гвоздика", реактивні системи залпового вогню БМ-21 "Град", а також інша військова техніка, зокрема, зенітно-ракетні комплекси "Стріла-10", танки Т-72, БТР-80, БМП-1, як грубе порушення пункту 2 "Комплексу заходів з виконання Мінських угод "від 12 лютого цього року", - заявили в МЗС.

"Тим самим у черговий раз підтверджено масштабні постачання Російською Федерацією різних типів зброї та надання матеріально-технічної допомоги незаконним збройним формуванням, що орудують на Донбасі", - зазначають у міністерстві.

Також у МЗС наголошують, що зазначені провокаційні дії відбулися, незважаючи на неодноразові застереження з боку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні про те, що розміщення будь-яких важких озброєнь в забороненій "комплексом заходів" зоні як для проведення "навчань", так і для демонстрації військової техніки, порушує Мінські домовленості.

Відповідні застереження були доведені до відома підписантів Мінських домовленостей листом керівника Спеціальної моніторингової місії Е.Апакана від 10 квітня, підтверджено в доповіді Місії від 21 квітня цього року. Також утриматися від проведення демонстрацій військової техніки закликав у своїй заяві від 8 травня чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

Отже, стверджують у міністерстві, не може залишатися без відповіді свідомо скоєна незаконними збройними формуваннями чергова провокація, що поставила під загрозу реалізацію Мінських угод.

У міністерстві закликали світове суспільство вжити рішучих заходів на підтримку виконання Мінських домовленостей.

"Очікуємо невідкладної реакції з боку СММ ОБСЄ на факти очевидного повернення бойовиками важких озброєнь в заборонені "комплексом заходів"зони безпеки Також закликаємо Російську Федерацію засудити безвідповідальні дії бойовиків, спрямовані на зрив мирного процесу", - зазначається в заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зафіксовано влучення в двох районах Харкова, інформації про постраждалих немає

На фронті за добу сталося 114 бойових зіткнень, ворог втратив 160 осіб л/с на харківському напрямку

На місці прильоту "шахеда" в Основ'янському районі Харкова сталася пожежа

Харків під атакою ворожих "шахедів"

НАТО розглядає можливість відправки військових інструкторів в Україну - ЗМІ

НБУ в четвер підвищив офіційний курс гривні на 14 коп.

Військам РФ не вистачає потужності, щоб досягти стратегічного прориву на харківському напрямку - Каволі

"Укренерго" в п'ятницю з 8:00 до 19:00 розраховує обійтися без обмежень е/е

Ворог намагається тиснути на оборону на харківському напрямку, найгарячіша ситуація на покровському напрямку

Завдяки Силам оборони сьогодні вдалося додати впевненості напрямку Вовчанська, однак загрози все ще є - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА