15:14 17.01.2015

Голова наглядової ради асоціації венчурних інвесторів UCVA оцінює дефіцит кадрів IT-індустрії України в 100 тис. осіб

3 хв читати
Голова наглядової ради асоціації венчурних інвесторів UCVA оцінює дефіцит кадрів IT-індустрії України в 100 тис. осіб

Розвиток української IT-індустрії в 2014 році активізува в ся, зокрема і завдяки приходу нових гравців, і дефіцит кадрів у ній становить близько 100 тис. осіб, вважає голова наглядової ради Української асоціації міжнародних інвесторів (UVCA), управляючий партнер венчурної компанії AVentures Андрій Колодюк.

"Є проблема у індустрії: у нас shortage (брак) у 100 тисяч фахівців, які могли б в індустрії працювати", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, лише в 2014 році в Україну прийшло 10 нових фондів, частина українських бізнесменів переорієнтували свої інвестиції в ІТ з вугілля, металу та іншого такого бізнесу.

"Зараз загальна кількість стартапів - близько 2 тис., велика частина з'явилася в минулому році. Я це пов'язую, насамперед, з двома речами. Перше - це внутрішній інтелектуальний підйом. Друге - багато побачили для себе можливост і, більша частина айтішників почали робити проекти на глобальному рівні", - зазначив А. Колодюк.

Він додав, що якість українських проектів підвищилася. За його оцінками, в Україні зараз є близько шести компаній - Paymentwall, Jooble, InVisible CRM Terrasoft, Grammarly і Depositphotos, що мають капіталізацію понад $50-100 млн і активно розвиваються.

"Завдяки подіям у країні у багатьох, передусім молоді, відкрилися чакри. І вони зрозуміли, що таке відповідальність за себе, за свою країну, за свої проекти. І, відповідно, зрозуміли, що можна створювати проекти тут", - наголосив голова наглядової ради UVCA.

На його думку, підготувати фахівців початкових позицій для індустрії можливо через 3-6 місяців курсів, що було б хорошим рішенням в умовах скорочення чиновників і бюджетників. "Половина програмістів - це самоуки. Ми боїмося, що чиновники підуть робити Майдан, якщо їх скоротити? - Йдіть на курси і отримуйте роботу, що надає можливість вам заробляти $1,5-2 тис., двері відкриті", - вважає А. Колодюк.

Він зазначив, що у великій кількості міст України вже фактично створена своя екосистема IT-індустрії. "Це Київ, Львів, Одеса, Харків, Вінниця, Черкаси, Чернігів... Тут головне - концентрація людей. У цих містах є така концентрація людей, що є складовою цієї екосистеми... Можна сказати, що Київ став IT-хабом, що конкурує з Берліном. Тому що інвестори і підприємці приїжджають туди, де є "рух", - сказав голова наглядової ради UVCA.

За його оцінками, українські програмісти, оцінюючи пропозиції про переїзд до інших країн на роботу, переважно залишаються вдома, оскільки це вигідніше економічно. Водночас UVCA закликає уряд, як мінімум, зберегти такі привабливі умови роботи IT-фахівців, не обкладаючи їх додатковими податками.

Зі свого боку асоціація, о крім залучення інвестицій, бере на себе роль "санітарів лісу", зазначив А. Колодюк. "Погані історії, коли інвестори віджимають стартапи, і навпаки, коли стартапи розводять некваліфікованих інвесторів, - це погана історія для індустрії загалом", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про найперспективніші напрями інвестування в IT-секторі, управляючий партнер AVentures виділив проекти, пов'язані з охороною здоров'я, платежами, cloud-проекти, мобільні програми. "Вірю в ринок онлайн-відео в прив'язці до big data, вірю в Інтернет речей, тобто, коли є зв'язка онлайну з будь-яким гаджетом. Мабуть, все", - додав А. Колодюк.

У повному обсязі текст інтерв'ю з А. Колодюком читайте на сайті агенції www.interfax.com.ua.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА