17:47 27.10.2023

"Укренерго" залучила майже 46 млрд грн зовнішнього фінансування на покриття боргів на ринку е/е - компанія

3 хв читати
"Укренерго" залучила майже 46 млрд грн зовнішнього фінансування на покриття боргів на ринку е/е - компанія

НЕК "Укренерго" для покриття боргів на ринку електроенергії залучила кредити державних і міжнародних банків, а також випустила "зелені" облігації на 45,79 млрд грн, повідомляють на сайті компанії.

Як зазначається в повідомленні в п'ятницю, 11,4 млрд грн надали державні банки, 12,93 млрд грн - міжнародні, зелених облігацій було випущено на 21,4 млрд грн.

Коштами держбанків і від випуску бондів було профінансовано виконання спецзобов'язань на суму 32,86 млрд грн, зокрема компенсацію різниці між ринковою ціною е/е і "зеленими" тарифами промислових об'єктів ВДЕ, покриття втрат у мережі (0,43 млрд грн), плату за обмеження ВДЕ (3,2 млрд грн) і плату за резерв або додаткові послуги (9,3 млрд грн).

Як пояснюють у релізі компанії, до необхідності залучення кредитів призвела дефіцитність тарифів системного оператора на диспетчеризацію та передачу е/е, коштом яких вона має здійснювати всі необхідні витрати.

"Варто зазначити, що саме зусилля та здатність "Укренерго" залучити фінансову підтримку в таких обсягах дозволяє ринку електроенергії досі уникати фінансового колапсу", - наголошується в повідомленні.

Там зазначили, що наразі дебіторська заборгованість компанії становить приблизно 60 млрд грн, кредиторська - 50 млрд грн.

Водночас "Укренерго" категорично не згодна з раніше зробленою Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявою, що тариф на передачу електроенергії на 2023 рік забезпечив 100% вартості послуги ВДЕ.

Там пояснили, що саме доходи від послуги з передачі є єдиним джерелом розрахунків із ДП "Гарантований покупець", який цими коштами має компенсувати "зелені" тарифи.

При цьому "Укренерго" звертає увагу, що борги учасників ринку за передачу електроенергії, зокрема за попередні роки, становлять 19,8 млрд грн (із ПДВ), а, за даними НКРЕКП, сама компанія винна "ГарПоку" на 24 жовтня 2023 року 31,2 млрд грн.

"Це свідчить про недофінансованність тарифу на передачу "Укренерго" щонайменше на 11,4 млрд грн", - аргументує системний оператор.

У компанії також зазначили, що комісія, перевіривши діяльність НЕК за останні кілька років, встановила недофінансованість тарифу на передачу в 4,3 млрд грн (без ПДВ) і тарифу на диспетчеризацію в 3,2 млрд грн (без ПДВ).

"Ці висновки НКРЕКП зафіксувала своїми постановами №1052 від 25 червня 2021 року, №1554 від 25 листопада 2022 року та №1231 від 5 липня 2023 року. Втім, і досі навіть ці суми не були враховані комісією при перегляді та встановлені тарифів", - резюмували в "Укренерго".

Двома днями раніше НКРЕКП заявила, що вирішення питання боргів на ринку е/е полягає не у встановленні нового тарифу на послуги з її передачі, на чому наполягає "Укренерго", а в налагодженні ефективної господарської діяльності, зокрема претензійно-позовної роботи компанії з боржниками зі сплати тарифів на передачу, диспетчерське управління та послуги на балансувальному ринку, чиї борги становлять на кінець вересня 48,8 млрд грн.

Як повідомлялося, тариф "Укренерго" на передачу на перший квартал 2023 року становив 380,28 грн/МВт-год (тут і далі без ПДВ), на другий - 430,25 грн/МВт-год, на все друге півріччя - 485,1 грн/МВт-год.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА