19:16 22.05.2022

Співзасновник monobank закликав НБУ подумати над поверненням до єдиного курсу

2 хв читати
Співзасновник monobank закликав НБУ подумати над поверненням до єдиного курсу

Співзасновник віртуального monobank Олег Гороховський закликав Національний банк України (НБУ) обговорити з банками та учасниками ринку повернення до єдиного валютного курсу.

"Сьогоднішні обмеження змушують нас зробити різні курси - за операціями у застосунку та операціями ФОП, курс він може відрізнятися більш ніж на 1% від курсу НБУ, а за картковими трансакціями та обміном у відділеннях (...) може. Я все-таки прошу НБУ подивитися на цю ситуацію очима клієнтів та обговорити з банками як зробити так, щоб були і вовки ситі, і вівці цілі", - написав Гороховський у телеграмі в неділю.

За його словами, за підсумками такого запровадження Нацбанку всі чекають, хто з банків перший поставить ринковий курс за картками і від кого всі клієнти перейдуть у банки, які ще не поставили курс.

Гороховський зазначив, що monobank планує видати клієнтам ФОП валютні картки, щоб їм не доводилося продавати валюту за неринковим курсом.

Як повідомлялося, НБУ з 21 травня скасував верхній ліміт як курсу продажу готівкової валюти банками в Україні, так і курсу конвертації гривні в іноземну валюту за їх картками за межами країни. Раніше стеля такого курсу складала зафіксований у перший день війни офіційний курс гривні плюс 10%, або 32,18 грн/$1. Стеля для інших валют розраховувалася за крос-курсом до долара. Водночас на "чорному" ринку, який виник на початку війни після заборони Нацбанку на продаж валюти, курс останніми днями досяг 37-38 грн/$1.

У ПриватБанку до скасування обмежень заявлений курс конвертації становив 32,05 грн/$1. У його конкурента monobank, який також надає послугу віддаленого відкриття картки, курс дорівнював 31,5 грн/$1, а після зняття обмежень піднявся до 32 грн/$1.

Водночас низка банків скористалися скасуванням стелі та суттєво підвищили "карткові" курси. За даними ресурсу Finance.ua, Кредобанк підняв його до 33,5 грн/$1, ТАСкомбанк та банк "Конкорд" – до 36 грн/$1, а Акордбанк – до 36,8 грн/$1.

Курси зазначені без різних комісій, з урахуванням яких реальний курс конвертації деяких банків, наприклад державного Укрексімбанку, перевищував верхню стелю та курси інших банків на кілька гривень.

Державний ПриватБанк повідомив, що збереже курс конвертації гривні в іноземну валюту за його картками за межами країни, який діяв до скасування Національним банком обмежень на верхню межу такого курсу.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА